Wammen kalder nordisk forsvarssamarbejde »rettidig omhu«

Forsvarsminister Nicolai Wammen afviser, at et øget militært samarbejde mellem de nordiske lande er »offensivt« i forhold til Rusland, men mere er udtryk for rettidig omhu.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands spillen med musklerne får nu de nordiske lande til at rykke tættere sammen.

Det er budskabet fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S), der sammen med sine ministerkolleger fra Sverige, Norge, Finland og Island fredag har meldt ud, at man vil styrke det militære samarbejde som et værn mod Rusland.

»Vi har desværre en situation i Europa, hvor vi fra russisk side har set en opførsel, der giver dyb bekymring. Det er årsagen til, at vi nu vil samarbejde endnu tættere mellem de nordiske lande. Det gælder i forhold til, at vores forsvar nu skal træne sammen, og i forhold til at udveksle oplysninger, så vi på den måde kan være med til at passe på blandt andet den civile lufttrafik,« siger Nicolai Wammen.

Han henviser til, at Rusland har indtaget Krimhalvøen i strid med folkeretten, ligesom russiske militærfly har krænket flere af østersølandenes luftrum. Flere gange er russiske kampfly endda fløjet faretruede tæt på den civile lufttrafik.

Udover fælles militærøvelser handler det styrkede samarbejde blandt andet om at udveksle informationer og efterretninger på tværs af landegrænser.

»Vi har bedt de nordiske landes forsvar om at komme med konkrete bud på, hvordan vi kan træne mere sammen, udveksle radaroplysninger og derved få et bedre billede af, hvad der sker i Østersøen,« siger Nicolai Wammen, der ser det styrkede samarbejde som »rettidig omhu«.

»Vi mener, vi udviser rettidig omhu blandt de nordiske lande. Det her er ikke nogle træk, der er offensivt vendt mod Rusland, men nogle initiativer, der gør, vi bliver bedre rustet til at håndtere den situation, der er opstået på baggrund af Ruslands handlinger,« siger den danske forsvarsminister.

Han understreger, at de nordiske lande også vil samarbejde mere med de baltiske lande, der også ser med bekymring på Ruslands opførsel.

Formand for den danske delegation i Nordisk Råd Bertel Haarder (V) hilser det udvidede nordiske samarbejde med tilfredshed.

»Jeg er glad for, de taler sammen og skriver sammen. Det er afgørende er jo så, at det bliver til noget, og at det fører til handling – og at de baltiske lande er med. De baltiske lande er med i Nato, men det er Sverige og Finland ikke, så det kræver jo en helt særlig opmærksomhed,« siger Bertel Haarder i en skriftlig kommentar.