Wammen forventer loyalitet i alle geledder

Landets nytiltrådte forsvarsminister, Nicolai Wammen, har endnu ikke mødt nogen »oberst Hachel-typer« i det danske forsvar.

Ministeroverdragelsen i Forsvarsministeriet. Tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup (th) overgiver posten til Nicolai Wammen (tv). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt afgørende, at alle landets generaler, oberster og øvrige officerer bakker op om den omfattende reform af forsvaret, som regeringen lægger op til.

Sådan lyder det nu fra den nytiltrådte forsvarsminister Nicolai Wammen (S), som forventer opbakning fra alle forsvarets geledder.

Meldingen kommer efter, at hans forgænger på posten, Nick Hækkerup, i et interview med Berlingske søndag fortæller, at vigtige poster i forsvaret i hans optik er besat af snævertsynede og illoyale »oberst Hachel-typer".

»Som ny forsvarsminister forventer jeg, at alle i forsvaret - og naturligvis også de øverste officerer - samarbejder loyalt med forsvarsministeren og forsvarsordførerne om at gennemføre det forsvarsforlig, som er aftalt, og som betyder, at vi skal finde 2,7 milliarder kroner i forsvaret. Min oplevelse fra den tid, jeg har siddet i Forsvarsministeriet, er, at det er der en konstruktiv tilgang til,« siger Nicolai Wammen.

Han har ikke selv mødt nogen »oberst Hachel-typer« under sine indledende drøftelser med forsvaret.

»Ikke så vidt jeg ved,« siger han.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, roser Nick Hækkerup for at tage bladet fra munden i debatten om forsvaret. Han opfordrer Wammen til at fortsætte Hækkerups kurs og ikke stoppe reformprocessen med det indgåede forsvarsforlig. Det vil Wammen dog ikke love.

»Jeg er i øjeblikket i gang med at drikke kaffe med alle Folketingets partier, for at høre deres synspunkter i forhold til en sammenlægning af Forsvarsministeriet og Forsvarskommandoen. Jeg forventer, at vi har en afklaring af det spørgsmål i løbet af efteråret,« siger Nicolai Wammen.

Hvad mener du om, at Nick Hækkerup udtaler sig om dit ministerområde?

»Jeg synes det er helt fair, at Nick Hækkerup fortæller, hvordan han har oplevet sin ministertid. Det er noget, som kun han ved, hvordan det har været.«

Men du er ikke enig i hans vurdering?

»Jeg vil ikke kommentere på, hvordan Nick Hækkerup har oplevet sin ministertid,« siger Nicolai Wammen