VUere ryster på hovedet af Venstres skattepolitik: Vi skal have pakket den her røde valgkampsretorik væk

Venstre vil ikke lette topskatten, og det vækker harme i Venstres Ungdom. »Vi skal have pakket den her lidt for røde valgkampsretorik væk,« siger VUs formand.

Venstres Ungdom (VU) er dybt uenig med Venstres skattepolitiske ordfører, Louise Schack Elholm (billedet), der mandag afviste en lettelse af topskatten. »Måske skulle Venstre læse regeringsgrundlaget, hvor man vil sænke topskatten med fem procentpoint,« siger VUs formand, Jakob Sabroe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Mandag lagde formanden for Venstres Ungdom (VU), Jakob Sabroe, en lille oprørsk video ud på Twitter, som siger mere end tusind ord.

Den viser en mand, der opgivende tager sig til hovedet. Igen og igen.

Den lille video var fulgt af ordene: »VU er ikke sur. VU er skuffet.«

Det lille stunt var en kommentar til Venstres skattepolitiske ordfører, Louise Schack Elholm, der mandag i Berlingske slog fast, at Venstre ikke har planer om at lette topskatten, sådan som de Konservative og Liberal Alliance ønsker.

»Vi har ikke planer om en topskattelettelse. Vi mener fortsat, at det skal kunne betale sig at arbejde, men vi skal også sikre, at vi fortsat har et stærkt velfærdssamfund,« sagde Louise Schack Elholm til Berlingske.

Anledningen til hendes kommentar var, at de Konservatives leder, justitsminister Søren Pape Poulsen, mandag sagde, at hans parti vil sænke topskatten. Han tilføjede dog, at det ikke ville være et ultimativt krav ved en eventuel regeringsforhandling efter det kommende folketingsvalg.

Rød valgkampsretorik

Jakob Sabroe, der er formand for VU og studerer international business på Aarhus Universitet, blev noget overrasket over Louise Schack Elholms udmelding.

»Jeg tog mig lidt til hovedet og tænkte, at nu kommer valget snart. Men vi skal have pakket den her lidt for røde valgkampsretorik væk. Man opstiller et modsætningsforhold mellem velfærdssamfundet og topskatten. Men vi kan begge dele – både sikre velfærden og afskaffe topskatten,« siger Jakob Sabroe.

Jakob Sabroe, formand for VU

»Vi ville ikke blive nødt til at lukke politi, plejehjem og skoler i morgen, hvis man afskaffede topskatten.«


Hvis det står til VU, skal topskatten helt væk.

»Der er ikke nogen af os, som mener, at der ikke skal være råd til velfærdssamfundet. Men man skal huske på, at topskatten kun udgør én procent af det samlede statsbudget på 1.100 mia. kr. Vi ville ikke blive nødt til at lukke politi, plejehjem og skoler i morgen, hvis man afskaffede topskatten,« siger Jakob Sabroe.

Han mener, at topskatten har en masse negative konsekvenser. Den tager arbejdslysten fra folk og fjerner incitamentet til at grundlægge en virksomhed og løbe en risiko, fordi man bliver så hårdt beskattet af den sidst tjente krone.

»Man opstiller et modsætningsforhold mellem velfærdssamfundet og topskatten. Men vi kan kan begge dele – både sikre velfærden og afskaffe topskatten,« siger Jakob Sabroe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto.

»Danmark kunne blive et rigere land uden topskatten. Hertil kommer det helt principielle. Efter min mening skal ingen betale over 50 pct. i skat af den sidst tjente krone. Louise Schack siger, at det skal kunne betale sig at arbejde. Det mener jeg ikke, at det kan, hvis man skal betale 56 kroner i skat ud af 100 kroner af de sidst tjente kroner,« siger Jakob Sabroe.

Men er det ikke rimeligt, at de, som tjener mest, betaler mest i skat?

»Det er også de hårdest arbejdende, f.eks. lastbilchauffører, som arbejder 60 timer om ugen, som betaler topskat. Det er ikke kun Thomas Borgen, der gør det. Det er også almindelige lønmodtagere. Hvis man har en flad skattesats, hvor alle betaler den samme skatteprocent, så vil de, der tjener mest, jo også betale klart mest i skat, men man vil ikke have den ekstra topskat, som jeg kalder misundelsesskat, oveni,« siger Jakob Sabroe.

Hvad vil du sige til Venstre?

»Vores opfordring er, at man finder tilbage til de liberale rødder. Der er ikke nogen modsætning mellem at afskaffe topskatten og finansiere velfærdssamfundet. Måske skulle Venstre læse regeringsgrundlaget, hvor man vil sænke topskatten med fem procentpoint,« siger Jakob Sabroe.