VU: Optjening er pseudodebat

Regeringens optjeningsprincip for udlændinge rammer ved siden af, lyder kritikken fra VU.

Debatten om velfærdssamfundets fremtid afhænger jo ikke af de her meget få tusinde udlændinge uden for EU, siger VU-formand Jakob Engel-Schmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix­
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har startet en pseudodebat med sine forslag om at indføre et optjeningsprincip, så visse udlændinge først kan få velfærdsydelser efter nogle år. Så kontant lyder kritikken fra Venstres Ungdom, der i stedet vil have regeringen til igen at rette fokus på nødvendige reformer af hele velfærdssamfundet.

- Debatten om velfærdssamfundets fremtid afhænger jo ikke af de her meget få tusinde udlændinge uden for EU. Det ved jeg ikke, om man har gjort sig klart. De her mennesker gider jo ikke arbejde her, hvis de skal betale verdens højeste skat og i øvrigt ikke får noget som helst, siger VU-formand Jakob Engel-Schmidt.

Regeringen diskuterer netop nu en række forslag, der skal afskære visse udlændinge fra at få velfærdsydelser som gratis lægehjælp og hjemmehjælp i de første to år i Danmark. EU-borgere er dog på forhånd undtaget fra flere af stramningerne, der ventes at indbringe en halv til en hel milliard kroner. Både erhvervsorganisationer og eksperter advarer om, at planerne kan få vigtig udenlandsk arbejdskraft til at vælge Danmark fra.

- Det er lidt en pseudodebat. Det er stærkt tvivlsomt, om det vil give noget i provenu overhovedet, og jeg synes, vi skal tage advarslen fra Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri særdeles alvorligt. Debatten kommer let til at handle om, at man skal være her syv år, før man kan få kage og saftevand på hospitalet. Jeg synes sådan set, at regeringen skulle koncentrere sig om noget mere relevant, så som at få gennemført sin tilbagetrækningsreform, siger Jakob Engel-Schmidt.