Vrede i Venstre over nazi-Løkke

Flere politikere tager afstand fra Omar Marzouk, efter komikeren har fremstillet Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som nazisympatisør.

Screendump af Omar Marzouks »valgplakat«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En joke fra komikeren Omar Marzouk har påkaldt sig flere politikeres vrede. Det drejer sig om en valgplakat af Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V), der er blevet fotomanipuleret som nazist.

Foruden et »hitleroverskæg« er den tidligere statsminister blevet forsynet med lidt fadøls-skum i mundvigen og et citat, der lyder:

»Jeg har endelig fået nazist meget styr på mine bilag – tak Nazi Omar«.

Joken har fået flere Venstre-folk op i det røde felt. For eksempel skriver integrationsordfører Martin Geertsen (V) på Facebook:

»Ingen politiske greb er tilsyneladende for lave i bestræbelsen på at få kulet Lars Løkke ned.«

Støtten vælter ind til Nazi Omar, endelig har disse levebrøds politikere set lyset !HEIL HABIBI

Posted by Omar Marzouk on Sunday, May 31, 2015

Et andet medlem af Venstres folketingsgruppe, Jakob Engel-Schmidt (V), skriver på Twitter:

»Omar Marzouk taber anstændigheden helt under gulvbrædderne. Grimt, ulækkert og uforståeligt - pinligt.«

Men politikerne har misforstået joken, lød det fra ophavsmanden selv i et interview med Radio24syv mandag.

Spørgsmål: Hvorfor udstiller du Lars Løkke Rasmussen som Hitler?

»Jeg udstiller ham ikke som Hitler. Jeg påstår bare, at han har svoret troskab til Nazi Omar,« siger Omar Marzouk til Radio24syv.

Spørgsmål: Kan du ikke lige forklare hvad konceptet bag den her Nazi Omar-kampagne er?

»Jamen, konceptet er at der her til Folkemødet kommer nogle racister og fascister og skal tale. Og de her mennesker kommer med et skjold af ytringsfrihedsargumenter. Det skal ytringsfriheden ligesom kunne rumme. Og så er min tese på det at de her mennesker jo ikke siger hvad de mener i virkeligheden - de pakker deres ytringer ind i noget der skal ligne en demokratisk holdning,« siger han.

»Og så har jeg bebudet, at jeg har et alter ego der hedder Nazi Omar, der er nazist, og kommer til Folkemødet og holder den tale, som de her mennesker i virkeligheden gerne ville holde,« forklarer komikeren til Radio24syv.

Spørgsmål: Men hvis man går ind på Facebook og kigger på dit billede af Lars Løkke Rasmussen, så er der jo ingen der er i tvivl om, at du udstiller ham som Hitler. Hvorfor gør du det?

»Så er de jo nok nødt til at følge lidt med i tråden. Jeg udstiller ham ikke som Hitler, jeg påstår at han har svoret troskab til den her fiktive nazifigur, jeg har, som hedder Nazi Omar.«

Ifølge Omar Marzouk eksisterer der et kæmpe hykleri omkring ytringsfriheden, og det er blandt andet det Nazi Omar-kampagnen stikker til:

»Det er ikke så lang tid siden at nettet flød over med »Je suis Charlie« om et satiremagasin, der ville elske det, som jeg har gang i. Men det er som om, at det er skide godt med ytringsfrihed, når det er til vores egen fordel, men lige så snart, at der er nogen der begynder at prikke til det, og viser at det godt kan misbruges, så bliver folk sure – blandt andet på mig,« siger han.

Omar Marzouk har ikke tænkt sig at bruge tid på at forklare sin hensigt med Nazi Omar-kampagnen til de vrede folketingsmedlemmer fra Venstre.

»Det behøver jeg da virkelig ikke at gøre. Det må Venstres folk da selv ligge og rode med. Altså, jeg er komiker. Du ville aldrig have ringet til Kurt Westergaard og sagt »måske skulle du lige ringe til muslimerne og forklare dem, hvad det er du har gang i«,« siger han.