Vred Inger Støjberg: Nu må hetzen mod Thyra Frank stoppe

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) forsvarer ældreminister Thyra Frank, som i Støjberg øjne er udsat for en usaglig personjagt, som blotlægger en politisk kultur, der kammer over i »kattens leg med musen«.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken af ældreminister Thyra Frank (LA) har udviklet sig til intet mindre end en personjagt, som er både urimelig og helt ude af proportioner.

Sådan lyder det fra udlændingeminister Inger Støjberg (V), som nu kaster sig ud i et forsvar for sin ministerkollega.

På Facebook skriver Inger Støjberg, at hun har det »decideret dårligt med at vidne til den hetz«, der i hendes øjne køres mod Thyra Frank.

I et uddybende interview med Berlingske siger hun, at det kan skræmme folk, som ikke er som den klassiske politikertype, fra at gå ind i politik.

»Der er et stort ønske om, at vi får nogle typer ind på Christiansborg, som har en anden baggrund. Som er erhvervsfolk, eller som har arbejdet med de ældre eller børnene i folkeskolen. Så er det da problematisk, at når man rent faktisk får en type som Thyra Frank ind, som vi alle tidligere har været meget inspireret af for hendes plejehjemsledelse, så falder folk hende i ryggen. Det nytter bare ikke noget,« siger Støjberg og fortsætter:

»Jeg kan godt forstå, hvis det her skræmmer nogen. At folk tænker, at hvis man skal have den behandling, som hun har fået, hvorfor så bytte et arbejde ud med at blive jagtet dagen lang.«

Siden Thyra Frank blev minister, har hun bl.a. modtaget kritik for svare uklart på, om det er kommunernes ansvar at sikre de ældre bedre forhold på plejehjemmene.

Hun er også blevet underkastet kritik, fordi hun i en bog fra 2010 har udtalt i en bog, at hun som leder af plejehjemmet Lotte skrev en APV – arbejdspladsvurdering – af fra et jysk plejehjem.

Så sent som i dag har Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet bedt Thyra Frank om at udarbejde en redegørelse til Folketinget om sagen.

Inger Støjberg mener ikke, Thyra Frank får en chance.

»Siden hun tiltrådte som minister, har hun ikke skullet forholde sig til andet end fortiden. Hun har ingen muligheder fået for at fortælle, hvor hun gerne vil bringe ældreområdet hen. Det er synd og skam, for hun har faktisk en masse af bidrage med,« siger Støjberg.

Ifølge hende dækker kritikken af Thyra Frank over en politisk kultur, som ikke altid ser lige køn ud.

»Det er som om, det er blevet en del af underholdningen. En slags kattens leg med musen, hvor man jagter én og satser på, at vedkommende vælter til sidst. Og jeg må sige, at det her virker mere som en leg end som alvor. En leg, hvor man bare vil se, om man kan få Thyra Frank til at vælte.«

Liberal Alliance og nu også dig fremhæver altid Thyra Franks baggrund som argumentet for, at hun har noget at byde på som minister. Er det så ikke helt rimeligt, at politikere og presse går den fortid efter i sømmene og ser, om den var helt så pletfri?

»Jeg ved ikke om, Thyra Frank har hævdet at være pletfri. Jeg ved bare, hun ikke får mulighed for at vise, hvad hun kan, fordi hun skal godtgøre ting, der ligger tilbage i fortiden. Vel at mærke om et lederskab af et plejehjem, som alle var inspirerede af. Så er det da mærkeligt, at det halve folketing nu synes, det hele er forfærdeligt. Det her er mere en jagt på et menneske end noget andet.«

Men er det ikke rimeligt, at politikere bliver gået kritisk efter i sømmene – også for deres fortid?

»Jo, politikere skal også gås efter i sømmene. Det er der ingen tvivl om. Men der skal også være en balance i tingene. Og det er der ikke her.«

Venstre har selv tidligere sat en benhård jagt ind efter ministre og deltaget i det, man populært kalder en kalkunjagt. Anerkender du ikke, at I selv har gjort præcist det samme?

»Jo, det gør jeg sådan set. Derfor håber jeg også, at vi alle tager ved lære af det, for jeg kan i hvert fald se, hvilken betydning det kan få for en minister, der netop har svært ved overhovedet at udfylde den post, man er sat på. Så jeg vil også tage det her til mig.«

Er det ikke bare noget man altid siger, når man selv er i regering?

»Det kan man sige, og så må du jo teste det senere. Jeg kan bare sige, at det her også har givet mig noget at spekulere over,« siger Inger Støjberg.