Vraget S-kandidat går efter næstformandspost i regionerne

Ulla Astman går efter at blive næstformand i Danske Regioner, efter at formandsposten glippede.

Ulla Astmann går efter posten som næstformand i regionerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Socialdemokraten Ulla Astman, der er formand for Region Nordjylland, havde forventet at blive formand for Danske Regioner.

Men det skete ikke, fordi De Radikale onsdag valgte at pege på Venstres Stephanie Lose, der er formand for Region Syddanmark.

Først torsdag kommenterer Astman på sagen.

- Jeg synes, det er ærgerligt. Socialdemokratiet har haft fremgang i de danske regioner, så jeg håbede, at man ville have respekt for vælgernes dom. Det har man så ikke i Radikale Venstre, siger Astman TV2 Nord.

Regionsvalget, der fandt sted samme dag som kommunalvalget i sidste uge, endte sådan, at rød blok har otte mandater i Danske Regioners bestyrelse. Og det samme har blå blok.

De Radikales enlige mandat var dermed afgørende for, hvem der fik den magtfulde og profilerede formandspost, der siden regionernes oprettelse i 2005 har været besat af Bent Hansen (S). Han genopstillede ikke ved valget.

Aftalen betyder også, at De Radikale får formandsposten for sundhedsudvalget. Den post har Astman siddet på i ti år.

Nu går hun efter at blive næstformand i Danske Regioner i stedet for.

- Jeg forventer, at næstformandsposten ender i mit parti, siger Astman til TV2 Nord.

Lose er indtil videre den eneste af de fem regionsformænd, der er fra Venstre. Tre af de øvrige er socialdemokrater, og i Region Sjælland, der endnu er uafklaret, er det også muligt, at en S-politiker ender i toppen.

Danske Regioner er en sammenslutning af landets fem regioner, der har som deres vigtigste opgave at drive sundhedsvæsnet.

Formanden for Danske Regioner er frontfigur, når regionerne hvert år forhandler med finansministeren om, hvor mange penge de skal have til deres arbejde.

Der er ifølge Astman slået skår i samarbejdet med De Radikale i Danske Regioners bestyrelse.

- Vi bærer ikke nag, men vi glemmer heller ikke, siger hun til DR Nordjylland.

/ritzau/