Vores gæld til staten eksploderer med milliarder

Inddrivelsen af danskernes gæld til statskassen lader til at være ude af kontrol, vurderer skatteadvokat.

RB PLUS Skat bruger Panama-papirerne mod skattesnyd- - ARKIVFOTO 2016 af skatteminister Karsten Lauritzen- - Se RB 7/9 2016 09.12. Skat bruger Panama-papirerne mod skattesnydFolketinget giver Skat en usædvanlig tilladelse til at betale en anonym person for oplysninger fra de såkaldte Panama-papirer om danske skattesnydere. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På blot ét år er borgeres og virksomheders samlede gæld til staten, regionerne og kommunerne vokset med 19,3 milliarder kroner.

Det svarer rundt regnet til 1,5 milliarder kroner hver eneste måned skriver Politiken fredag. Tallene dækker over en periode fra juni 2015 til juni 2016.

Gælden er vokset langt hurtigere end tidligere, og det er en konsekvens af det totale kollaps i Skats digitale inddrivelsessystem, EFI, sidste efterår.

De mange milliarder dækker over for eksempel manglende betaling af skat, afgifter og moms. Men også parkeringsafgifter og togbøder ligger ubetalte hen.

Selv om skatteminister Karsten Lauritzen (V) har sat en omfattende genopretningsplan i gang, frygter både eksperter og politikere store tab for statskassen. Det vil betyde færre penge til velfærd, sygehuse og skoler.

- Med så stor en stigning på så kort tid virker det, som om inddrivelsen er ude af kontrol, siger skatteadvokaten Eduardo Vistisen til Politiken.

- Tidligere steg den offentlige gæld tre til fire milliarder om året, og det var bestemt slemt nok, men nu er stigningen femdoblet. Det virker, som om bunden er gået ud af systemet, siger han.

Den samlede gæld til de offentlige kasser er nu opgjort til 91,7 milliarder kroner, skriver Politiken.

Det er Enhedslisten, der har fået ministeriets detaljerede opgørelse over udviklingen i gælden.

- Jeg frygter, at en stor del af gælden aldrig nogensinde bliver inddrevet, siger partiets skatteordfører, Rune Lund, til Politiken.

Han ser gerne, at der kommer flere hænder til Skat. Det skal gøre det muligt at få fingre i gælden manuelt, så længe it-systemerne strejker.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen.

I oktober fik han ophævet de normale regler om forældelse, så Skat ikke mister retten til at kradse gælden ind, mens systemet kører i nøddrift.

/ritzau/