Voldsramte kvinder får millioner og en social fond

Med en ny satspuljeaftale bliver der afsat samlet over 65 millioner kr. til at hjælpe voldsramte kvinder. Også ny social investeringsfond på vej.

Med en ny satspuljeaftale kan voldramte kvinder se frem til øget hjælp i fremtiden. Ialt godt 65 millioner kr. afsættes til området. Fold sammen
Læs mere
Foto: BAX LINDHARDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Voldsramte kvinder kan se frem til mere hjælp og flere pladser på kvindekrisecentrene i de kommende år.

Det er et af resultaterne den aftale om fordeling af satspuljemidlerne, som et flertal af Folketingets partier netop har præsenteret.

Allerede næste år afsættes godt 30 millioner kr. til en øget indsats mod vold i nære relationer.

Der er således tale om vold mod såvel kvinder som mænd, men netop voldsudsatte kvinder har været et politisk samtaleemne gennem nogen tid, fordi det bl.a. er blevet konstateret mangel på pladser på kvindekrisecentrene særligt i Hovedstadsormådet.

Partierne bag satspuljeaften er enige om, at de tilførte penge skal bruges på en bred vifte af initiativer, hvilket dækker over bl.a. en »styrkelse af de eksisterende ambulante behandlingstilbud« til voldramte, ligesom der afsættes midler til »en national enhed mod vold i nære relationer«, så skal være med til at skabe et centralt overblik over pladser på krisecentrene.

Sammenlagt afsættes 65,6 millioner kr. til indsatsen over de kommende fire år.

De Konservative er blandt de partier, der har presset mest på for at sikre flere midler til området, og partiets socialordfører Anders Johansson glæder sig over aftalen.

»Først og fremmest får vi hævet kapaciteten på landets kvindekrisecentre, hvilket der er akut behov for. Omkring 50 procent af de kvinder, der henvender sig i dag, må desværre gå forgæves. Det kan vi ikke være bekendt, og derfor er der behov for flere pladser,« siger han.

Ialt fordeler de såkaldte satspuljemidler 943,3 millioner kr. på det sociale område i perioden fra 2017 til 2020. Blandt andre indsatsområder kan nævnes midler til Gadejuristen, øget indsats for børn og unge med psykiske lidelser samt en uafhængig bisidderordning for børn, der er involveret i problematiske skilsmisser mellem forældrene.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) hæfter sig især ved en ny social investeringsfond, som der afsættes 250 millioner kroner til.
»Det er et kvantespring, at vi nu i langt højere grad bruger midlerne på en mere intelligent måde, hvor vi finder ud af, hvad der rent faktisk virker,« siger Karen Ellemann:

»Der er mennesker, der lykkes med indsatser rundt omkring i landet, men vi ved det ikke rigtig. Vi skal være meget mere fokuserede på at finde ud af, hvad der virker, så vi kan få det udbredt.«

Bag aftalen om satspuljemidlerne står udover regeringen også Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, de Radikale, SF samt de Konservative