VKO uddeler hug til Thorning

En samlet højrefløj kalder Socialdemokraternes formand for "pinlig" og "urutineret", efter at hun i Berlingske Tidende udtrykker mistillid til finansministeren.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VKO-blokken har lagt fløjlshandskerne i skuffen og blæser nu til samlet frontalangreb på Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, der bliver kaldt ”pinlig”, ”urutineret” og ”en dilettant”.

Det sker, fordi Helle Thorning-Schmidt i dagens udgave af Berlingske Tidende beskylder finansminister Lars Løkke Rasmussen for at have kørt forhandlingerne om en arbejdsmarkedsreform i sænk og for ikke at kunne håndtere forhandlingens mest elementære ABC.

- Man krummer jo tæer over at høre, hvordan oppositionens leder Helle Thorning-Schmidt anklager regeringen for ikke at kunne skabe tillid under forhandlinger. Må jeg minde om den kæmpe erfaringsforskel, der er mellem Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt, siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

Hun mener, at Thorning endnu ikke selv har bevist, at hun dur til noget som helst på den politiske scene:

- Så vidt jeg erindrer, kan Helle Thorning-Schmidt vist ikke bryste sig af ret meget andet end et forlig omkring det såkaldte ”vibrationsdirektiv”, som er helt tilbage fra hendes tid i Europa-Parlamentet. Lars Løkke Rasmussen har til sammenligning været på Christiansborg i 14 år, heraf 7 år som minister. Han er arkitekten bag den store kommunalreform og har i løbet af årene fået talrige forlig succesfuldt i hus. Helle Thorning-Schmidt har blot været på Christiansborg i 4 år og har som regel sat sig selv udenfor indflydelse. Det taler vist for sig selv, mener Inger Støjberg.

Lars Løkke Rasmussen selv har indtil videre taget beskyldningerne med relativ ro, mens erhvervs- og økonomiminister og konservativ formand, Lene Espersen, ikke kan lade være med at slå tilbage.

Thorning-Schmidt er selv skyld i, at forhandlingerne ikke bliver til noget, mener hun.

- De har på intet tidspunkt ønsket at forhandle om en arbejdsmarkedsreform. Jeg synes faktisk, at Helle Thorning-Schmidt har opført sig som en dilettant i de her forestillinger. Når vi har siddet og forhandlet og har ønsket at tale med Helle Thorning-Schmidt, så har hun været mere optaget af at slæbe tv-kameraer med herover end at komme og være velforberedt i den politiske debat, siger Lene Espersen til Ritzau.

Også Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, kommer Løkke til undsætning, og hun siger til Ritzau, er Thorning-Schmidt med sin opførsel nærmest udelukker sig fra forårets forhandlinger om en skattereform.

- Hvis man lægger sig så meget ud med hinanden i offentligheden, så er det dumt. Det kan da godt være, at der har været nogle knaster, det er der noget som tyder på. Men så burde de ordne det indendøre. Jeg synes, at det er lidt pinligt, og jeg tror ikke, at det er noget, som danskerne bakker op om. De bryder sig ikke om at se de der bemærkninger, som nogen kan komme med om hinanden. De ser hellere, at vi laver nogle gode aftaler til glæde for befolkningen, siger Pia Kjærsgaard.