VKO skyder S-SF-plan ned

Venstre mener, at Helle Thorning Schmidt må have storhedsvanvid, hvis hun tror EU vil bløde op på økonomikrav.

S-formand, Helle Thorning-Schmidt og SF-formand, Villy Søvndal foreslår i et fælles udspil "Fair Løsning" som præsenteres tirsdag, at statens økonomi forbedres med 40 til 45 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, tror, at EU vil afstå fra kravet om, at Danmark skal stramme de offentlige budgetter med 24 milliarder kroner frem til 2013, så tager hun fejl.

Det vurderer Venstres politiske ordfører, Peter Christensen.

- Den tror jeg ikke, at EU køber. Det er udtryk for storhedsvanvid, at hun står på et pressemøde og definerer EU's krav, når alle har fået at vide, at underskuddene skal nedbringes. Skulle Grækenland så bare love at gøre noget ved deres underskud om tre år, lyder det retoriske spørgsmål fra ham.

Fakta: Se hele S-SFs plan
Din mening: Er du parat til en 38 timers arbejdsuge?

Han mener, at en plan, som S-SFs "En fair løsning", der ikke løser Danmarks kortsigtede økonomiske udfordring ikke kan tages seriøst.

- Problemet er, at de indleder præsentationen med at anerkende, at der skal findes 24 milliarder kroner. Og så fremlægger de en plan, som ikke gør det. Det er bare løse idéer, siger han.

Tankerne om eksempelvis øget arbejdstid og højere efterlønskontingent finder han fornuftige, men det er fremtidsmusik, mener han:

- Der er ingen tvivl om, at på den lange bane vil det give noget, hvis danskerne vil arbejde mere. Men det bliver for virkelighedsfjernt, siger han.

Thomas Larsen: Redningsplan eller valgoplæg?

Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl ser ligeledes kritisk på finansieringen af planen:

- Specielt at det skulle give mere end 14 milliarder kroner mere, hvis danskerne arbejder en time mere - det er ren teori, siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken.dk og fortsætter:

- Jeg troede helt ærligt, de kom med en plan, der var sværere at skyde ned som modstander.

Læs også: Studerende skal have tre semestre på et år

Den Konservative økonomi- og erhvervsminister, Brian Mikkelsen, savner realiteter bag intentionerne.

- Vi kan hurtigt blive enige om, at højere arbejdstid kan være en del af løsningen på de udfordringer, vi står overfor. Men jeg savner et bud på, hvordan vi får det til at ske i praksis, så det ikke bare forbliver ønsketænkning på et stykke papir, siger han med henvisning til, at det er arbejdsmarkedets parter, der fastsætter arbejdstiden.

/ritzau/