VKO mister point på pointsystem

VKO høster ikke point på pointsystem. Det er heller ikke meningen, siger Venstres gruppeformand, Kristian Jensen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det meget omdiskuterede pointsystem har ikke resulteret i større opbakning til regeringen eller Dansk Folkeparti. Det viser en ny måling, som Epinion har lavet for DR Nyheder.

Samlet set er den blå blok gået to mandater tilbage siden sidste måned og ligger nu på 81 mandater. Men formålet med et pointsystem er heller ikke at høste point hos vælgerne, siger gruppeformand for Venstre, Kristian Jensen:

-Det der er kernen for mig, det er, at vi gennemfører den rigtige politik, og ikke om vi gennemfører en politik som vælgerne nødvendigvis er enige med os i, Kristian Jensen.

LÆS OGSÅ: Thorning: Ikke flere udlændinge-stramninger

I den sidste tid, hvor udlændingepolitik og pointsystem har været på dagsordrnen, er Venstre gået en smule frem. Partiet går fra 19,2 % af stemmerne til 20,4%. Det er istedet De Konservative, der trækker ned i regnestykket.

Endnu en gang er en ny meningsmåling nemlig lig med dårligt nyt for De Konservative. I dag står de til at få 5,9% af stemmerne. Det er en tilbagegang på 1,4 procentpoint siden sidste måned. Dermed nærmer tilslutningen til partiet sig det halve af, hvad den var på valgdagen, hvor 10,4% af vælgerne stemte på De Konservative.

Hos De Konservative undrer de sig over tilbagegagen. Politisk ordfører Henriette Kjær havde regnet med, at aftalen om pointsystemet ville give bonus.

- Ja, det havde jeg faktisk. Det er en rigtig god aftale, vi har lavet, men den har været svær at forklare. I starten fik vælgerne et indtryk af, at man kun kunne komme ind i Danmark, hvis man havde gået på et Top 20-universitet, siger Henriette Kjær.

De nye stramninger på udlændingeområdet, som endnu engang er et resultat af finansloven, betyder heller ikke større opbakning til Dansk Folkeparti.Gruppeformand Kristian Thulesen Dahl havde naturligvis håbet på en fremgang. Når det ikke er gået sådan, mener han ligesom Henriette Kjær, at det skyldes, at der har været tvivl om, hvordan stramningerne ville komme til at se ud.

LÆS OGSÅ:
Ritt: Stop kapløbet med Dansk Folkeparti

- Der har været den misforståelse, at der var noget overklassesnobberi i udlændingereglerne, siger Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder.

Dansk Folkeparti er gået 1,1% tilbage sidste måling i oktober, og ligger nu på 13,5% som er meget tæt på partiets valgresultat i 2007.

Oppositionen er samlet set gået frem. Det skyldes ikke mindst, at De Radikale, der har afvist al snak om pointsystemer, er gået 2 procentpoint frem og nu er tilbage på valgresultatet på lige over fem procent. I SF, hvor der har været uenighed om pointsystemer er en god ide, er man gået tilbage. Partiet mister tre mandater og går fra 17,7% til 16%.

LÆS OGSÅ: Pointsystem deler danskere

Gruppeformand for SF, Ole Sohn, glæder sig til gengæld over, at det denne gang ikke har givet gevinst for regeringen og Dansk Folkeparti at foreslå flere stramninger på udlændingeområdet.

- Det bør måske få regeringen og Dansk Folkeparti til at overveje, om det er den form for valgkamp man skal køre, eller om man skal have en mere seriøs debat om de økonomiske udfordringer samfundet står overfor, siger Ole Sohn.