VKO-kaos om ny pointaftale

Ny aftale om pointsystemet for familiesammenføring ventes i dag. Intern frustration over VKO-skænderier. Liberal Alliance hælder til at stemme imod pointsystem.

Arkivfoto. VKO-blokken forhandler om detaljerne i de nye regler for familiesammenføring. Men det er bl.a. besluttet, at man får point for at bosætte sig uden for ghettoområderne, som f.eks. Tåstrupgård-bebyggelsen. Fold sammen
Læs mere

Slutspillet om VKO-blokkens omdiskuterede pointsystem for borgeres ret til at få familiesammenføring er endt i politisk kaos og modstridende meldinger før lanceringen, sandsynligvis i dag.

Hos Dansk Folkeparti skabte det i går irritation, at integrationsordfører Naser Khader (K) forklarede om detaljer i pointsystemet, som han opfordrede regeringen til at lægge frem. Så Dansk Folkepartis forhandler, Peter Skaarup, holdt regeringen på pinebænken.

»Der er ikke nogen færdig aftale. Vi gør arbejdet grundigt. Vi har fået nogle papirer, som vi kigger på, og så må vi se, om vi kan gøre det færdigt, når vi mødes onsdag,« siger Peter Skaarup.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger ligger det fast, at unge under 24 år vil skulle optjene dobbelt så mange point som personer over 24 år. Pointene vil især skulle indsamles i kraft af uddannelse, sprogkundskaber og erhvervserfaring. Desuden er det blevet besluttet, at det skal give ekstra point, hvis man familiesammenføres uden for et af de danske ghettoområder. Andre kriterier kan også komme på tale, f.eks. erfaringer fra frivilligt arbejde.

Uddannelsesniveau

En af knasterne mellem VK og DF har været, hvordan en håndværkeruddannelse skal vægtes i forhold til en universitetsuddannelse. Mens VK mener, at håndværkeren skal have lige så mange point som bacheloren fra universitetet, vil DF give håndværkeren færre point.

Liberal Alliance melder nu ud, at de næppe vil stemme for pointsystemet.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at vil stemme for. Man laver et meget indviklet bureaukrati i stedet for nogle klare regler,« siger politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll.

Samtidig sprang finanslovsaftalens yderste mandat, kristendemokraten Per Ørum Jørgensen, i går ind på scenen med et skarpt angreb på regeringen for manglende klarhed. Da Ørum i går offentligt beklagede sig over at blive betragtet som regeringens »nyttige idiot«, fik han øjeblikkeligt en briefing om forhandlingsforløbet af en topminister. Ørum Jørgensen vil dog ikke love at stemme for pointsystemet, før han har læst den samlede aftale.

»Der har været masser af forvirring, der har faktisk ikke været andet. Vi kan ikke tage stilling, før vi ser den endelige aftaletekst,« siger Per Ørum Jørgensen, hvis bagland i Kristendemokraterne ikke er begejstret for det nye pointsystem.

Vesselbo stod skoleret

Hos Venstre faldt der rigelige mængder af brænde ned over folketingsmedlem Eyvind Vesselbo (V), som i går efterlyste diskussion i Venstre om pointsystemets indretning. Politisk ordfører Peter Christensen (V) og flere andre gruppemedlemmer satte ifølge Berlingske Tidendes oplysninger Vesselbo eftertrykkeligt på plads, og efter gruppemødet erklærede Vesselbo sig »helt tilfreds« med pointsystemet.

Hvad angår aftalens substans, rapporteres der dog ikke om nævneværdig kritik fra de to regeringspartiers gruppemøder.

Synkront med VKO-forhandlingerne arbejder Socialdemokratiet og SF med et alternativ til regeringens pointsystem. Der bliver næppe tale om et lige så detaljeret system, men oppositionens håb er at undgå en gentagelse af sidste uges partiinterne rivegilder.