VKO-flertal for første gang i valgkampen

Ny meningsmåling sætter Naser Khader uden for indflydelse. Fogh står til at kunne regere fire år mere med støtte alene fra Dansk Folkeparti.

Pia Kjærsgaard står til at beholde sin afgørende indflydelse i dansk politik i fire år mere. For første gang i valgkampen giver en Gallup-måling VKO-blokken flertal.

Regeringspartierne og Dansk Folkeparti kan tilsammen mønstre 88 mandater mod 79 til den røde blok – fordeler de fire nordatlantiske mandater sig med to til hver blok, når VKO dermed op på de magiske 90 og et flertal i Folketinget. Dermed kan Naser Khaders ikke bruge sine 4,3 procent til noget som helst. Det er da også en måling, Dansk Folkepartis leder kan lide.

”Fantastisk”, siger Pia Kjærsgaard og tilføjer, at hun, lige siden Fogh udskrev valget, har ønsket det flertal.

Hun sender nu en opfordring til Venstre og Konservative om, at det fra nu af og i sidste del af valgkampen handler om at udstille Naser Khaders parti.
”Nu skal V og K forstå, at VKO-flertallet er inden for rækkevidde og agere derefter. Det betyder, at vi skal stå sammen og udfordre Ny Alliance på deres totalt skiftende politiske meldinger,” siger Pia Kjærsgaard.

Det nyvundne flertal skyldes ikke mindst, at Enhedslisten står til at dumpe under spærregrænsen – 1,9 procent. Venstre går lidt tilbage fra 26,2 til 25,8, Dansk Folkeparti går tilsvarende 0,4 procent frem, mens de Konservative beholder sin fremgang og står til 10,5 procent.

Den nye måling er lidt af et paradoks for Socialdemokraterne. Helle Thorning-Schmidt kan glæde sig over, at S fastholder fremgangen og står med 26,1 procent til et bedre resultat end ved valget i 2005. Men den sejr overskygges naturligvis af, at VKO-flertallet består og Fogh dermed beholder statsministerposten.

Derimod kan Villy Søvndal ikke længere gå på vandet. SFs er de seneste to dage gået tilbage fra 13,4 til nu 12,0 procent – hvilket dog stadig er en fordobling i forhold til SFs nuværende valgresultat.