VKO beskyldes for populisme

Regeringen og Dansk Folkeparti bør ophøre med at indgå populistiske finanslovsaftaler. Det er der ikke råd til, når krisen kradser i kommunerne, lyder det fra KLs afgående formand, Erik Fabrin (V)

Erik Fabrin (V), formand for KL, benytter landsmødet for Kommunernes Landsforening til at skose regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er regeringens ansvar, at danskerne i de kommende år ikke er i tvivl om, at de kommunale velfærdsydelser på kerneområderne børn, ældre og skoler er under økonomisk pres.

Derfor skal både Venstre, de Konservative og ikke mindst Dansk Folkeparti lukke den populistiske gavebod og i stedet prioritere de knappe ressourcer skarpt.

Læs også: S og SF lover økonomisk frihed til kommunerne
Læs også: Vestager roser rødt udspil

Det var budskabet, da den afgående formand for Kommunernes Landsforening, Erik Fabrin (V) torsdag formiddag åbnede kommunernes årlige topmøde. Fabrin langede ikke mindst ud efter VKO i forbindelse med de årlige finanslovsforhandlinger, som har udviklet sig til rene populistisk shows, tilrettelagt efter nyhedsudsendelserne på TV.

- Sidste gang blev der f.eks. afsat 300 mio. kr. på finansloven til et uspecificeret løft i kvaliteten i ældreplejen. Men hvem havde efterspurgt det? Og hvorfor blev pengene ikke tilbudt i forbindelse med kommuneøkonomiforhandlingerne, hvor det hører hjemme? Var det kun betalingen for to gange fem minutter i den bedste sendetid, lød det fra Erik Fabrin.

Finanslovshows forvirrer danskerne

Han mener, at den slags shows, som skal promovere især Dansk Folkeparti, skaber forvirring om, hvad der er op og ned i en sag. Og det er ifølge Fabrin ødelæggende i en tid, hvor der er dikteret nulvækst og økonomisk smalhals i kommunerne som følge af underskuddet på de offentlige finanser på 96 mia. kr.

- Der er i stedet brug for, at regeringen gør de nye vilkår klart for befolkningen. Og vedstår konsekvenserne af det, vi er nødt til at foretage, sagde Erik Fabrin.

Det er typisk "abespil" fra kommunernes side, siger finansordfører og gruppeformand Kristian Thulesen Dahl (DF), der mener, at den afgående KL-formands kritik er helt urimelig.

- Vi har om noget demonstreret, hvordan vi lader ord og gerninger følges ad. Vi stillede krav om en bedre ældrepleje som et af de store emner for finansloven 2010. Men vi gør det jo ikke bare ved at stille et krav. Vi leverede faktisk også en aftale, hvorefter kommunerne fik 300 millioner kroner oveni det, de selv forhandlede hjem i sommer og oveni i de budgetter, der blev lagt i oktober. Alt sammen med overskriften bedre ældrepleje.

Kald dog en spade for en spade

Erik Fabrin, derimod, forklarede, at i og med regeringen har afvist velfærdsreformer, skatteforhøjelser og brugerbetaling for velstillede ældre, er der kun servicetilpasninger tilbage i værktøjskassen.

- Der er hverken plads til skønmaleri eller abstrakt talekunst og talmagi over for befolkningen. Der er brug for at kalde en spade for en spade, sagde Erik Fabrin.

Heller ikke den udlægning fra kommunal side er overraskende, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Det er noget af et abespil, Fabrin gør sig skyldig i. Han dækker over, at kommunerne ikke får taget sig sammen til at se nærmere på, hvad de egentlig bruger pengene på. Vi ser desværre meget tit, at kommunerne bare skyder skylden på os, hver gang de har et problem.  

Fabrin giver på kommunernes topmøde i Aalborg formandskasketten for KL videre til Horsens socialdemokratiske borgmester Jan Trøjborg.