VK: Uvildig advokat bør kulegrave Skats metoder

V og K har ikke tillid til, at Skatteministeriet selv kan undersøge en opsigtsvækkende skattesag om fotomodel Camilla Vest Nielsen. Flere sager har sået tvivl om Skats metoder.

ARKIVFOTO afden tidligere topmodel Camilla Vest. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN RASMUSSEN

Tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og de Konservatives skatteordfører Brian Mikkelsen vil have en uvildig advokatundersøgelse til at kulegrave skattemyndighedernes metoder. Kravet er udløst af en sag om den tidligere fotomodel Camilla Vest Nielsen og hendes mand. Den er blot én blandt flere opsigtsvækkende sager, hvor Skats metoder for nylig er blevet kritiseret for at være brutale, vilkårlige og på kant med loven. Også Skats håndtering af en dansk pensionist i Monaco og erhvervsmanden Jesper »Kasi« Nielsen har udløst kritik. Claus Hjort Frederiksen taler om et »normskred i skattevæsenet.«

I den aktuelle sag om Camilla Vest Nielsen blev hun og ægtemanden først idømt ét år og ni måneders fængsel og en millionbøde ved byretten i 2011, men senere frikendt i landsretten. Ægteparret slap med al sandsynlighed kun for fængselsstraf, fordi den ni sider lange frifindelse af Helle Thorning-Schmidts (S) mand, Stephen Kinnock, i mellemtiden var blevet offentlig, og parrets advokat dermed kunne bruge argumentationen derfra. Under byretssagen ville Skat København ikke udlevere afgørelsen.

»Vidste Skat København, da man påberåbte sig tavshedspligt, at det ville føre til justitsmord på Camilla Vest og hendes mand? Det er vi nødt til at få kortlagt med en uvildig undersøgelse. Vi er også nødt til at få undersøgt, hvor grænserne går for embedsmænds tavshedspligt. Har de virkelig tavshedspligt over for kolleger i den samme organisation, når man ved, at det medfører justitsmord på nogle borgere? Hvis Nordsjællands Politi fanger en mand, og Københavns Politi ved, at det ikke er den rigtige, er det så brud på tavshedspligten at praje kollegerne,« spørger Claus Hjort Frederiksen.

Kinnock-afgørelsen blev kun offentlig, fordi Thorning sommeren 2012 tilbageviste homorygter om Kinnock. Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har bedt Skat redegøre for behandlingen af Camilla Vests sag. Det har hverken V eller K tillid til.

»Der er brug for eksterne øjne, der kigger på Skats metoder. Der er samtidig brug for et nyt sæt nedskrevne retningslinjer, der sikrer, at borgerne bliver behandlet ordentligt,« siger skatteordfører Brian Mikkelsen (K).

Skatteprofessor Jan Pedersen, Aarhus Universitet, vurderer, at Skat er blevet mere kontant på det seneste.

Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, mener, at Hjort Frederiksens budskab er »et helt uhørt angreb på embedsmænd.«

LA, DF og skatteministeren afventer den interne undersøgelse i Skat.