Vismand tvivler på miljøeffekter

En direkte afgift på kulforbruget ville gavne klimaet mere end regeringens foreslåede energiafgifter, siger Danmarks nye miljøvismand.

Regeringens foreslåede energiafgifter er et skridt i den rigtige retning, men det er tvivlsomt, hvor stor effekt de vil få for CO2-udslippet og dermed klimaet. Det siger landets nyudnævnte miljøøkonomiske vismand, professor Eirik Schrøder Amundsen fra Københavns Universitet.

Det vil give langt større klimaeffekt, hvis man lægger afgifter direkte på elproducenterne - og især dem, der bruger kul, som er det mest skadelige brændsel for klimaet. Det vil sige, at afgifterne skulle målrettes mod kraftværker og virksomheder, forklarer Eirik Schrøder Amundsen.

- På den måde får man skat på kilden og ikke generelt på forbruget. Men det ville indebære, at man måtte ændre på, hvordan hele afgiftssystemet er sat sammen, og det er jo en kompliceret sag, siger Eirik Schrøder Amundsen, som siden 1. juli har været en del af formandskabet i Det Økonomiske Råd (Vismændene).

/ritzau/