Vismand: Lønramme øger behov for opstramning

Lønforhøjelsen til de offentlige ansatte er kun med til at øge behovet for at holde igen med de offentlige udgifter, mener Det Økonomiske Råd..

I forhold til den aktuelle økonomiske situation er behovet for stramninger nu lidt større. Og i forvejen er behovet for at stramme finanspolitikken meget, meget stort, siger vismand Michael Rosholm. Fold sammen
Læs mere

Regeringens ekstraordinære lønforhøjelse til de offentlige ansatte på godt fem mia. kr. over tre år øger behovet for at regeringen udskyder eller helt dropper nogle af de mange dyre valgløfter. Sådan lyder dommen fra sagkundskaben i Det Økonomiske Råd.

”I forhold til den aktuelle økonomiske situation er behovet for stramninger nu lidt større. Og i forvejen er behovet for at stramme finanspolitikken meget, meget stort,” siger vismand Michael Rosholm.

Vismændene i Det Økonomiske Råd har længe efterlyst stramninger i finanspolitikken. Udgifter for 12-15 mia. skal barberes væk, lyder det. Og med den forhøjede lønramme i den offentlige sektor, risikerer dansk økonomi at havne i en krise, hvis ikke regeringen stiller sig op på bremsen.

”Selv om den forhøjede lønramme ikke i sig selv er alarmerende høj, vil det trække arbejdskraft ud af den private sektor. Hvis ikke regeringen strammer nu, så risikerer vi at ende i en situation, hvor der kommer meget høje lønstigninger, som går ud over betalingsbalancen og konkurrenceevnen. Det sætter gang i en løn- og prisspiral, som betyder, at ledigheden må være høj i en lang periode for at priserne kan komme ned igen,” siger Michael Rosholm.

Nationalbanken gentager tirsdag sin advarsel mod overophedning af dansk økonomi, og den konstaterer, at risikoen ikke er blevet mindre - tværtimod.
”Med udsigt til fortsat fremgang hos vore handelspartnere og en solid økonomi i de danske husholdninger ventes væksten i efterspørgslen at fortsætte i den nærmeste fremtid. Presset på arbejdsmarkedet tegner dermed også til at fortsætte, og den tiltagende lønstigningstakt forværrer de danske virksomheders konkurrenceevne,” skriver Danmarks Nationalbank i sin kvartalsoversigt for 4. kvartal.
”Risikoen for en efterfølgende periode med en ugunstig udvikling i aktivitet og ledighed er hermed øget,” står der videre.
Også den liberale tænketank Cepos kritiserer den forhøjede lønramme.

”Det er bemærkelsesværdig, at regeringen vælger at hæve lønningerne i den offentlige sektor på samme dag, som Nationalbanken kommer med en advarsel om den økonomiske situation”, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Han opfordrer nu regeringen til at sænke væksten i det offentlige forbrug markant.
”Det må betyde, at regeringen må udskyde eller helt droppe dele af kvalitetsreform,” siger Mads Lundby Hansen.