Vismænd vil fremrykke skat på pensioner

Den danske stat vil over de kommende år få gigantiske indtægter fra den danske pensionsformue i takt med, at pensionerne kommer til udbetaling og beskattes. De økonomiske vismænd vil fremrykke beskatningen, så en periode med store underskud på de offentlige finanser undgås.

Hængekøjet-problemet er ikke så stort endda, lyder det fra de økonomiske vismænd. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark står foran en periode, hvor der kommer store underskud på de offentlige finanser. Gabet mellem udgifter og indtægter vil i en årrække blive større end EU og den danske budgetlov tillader. Det kan trække renten op og skabe store problemer. Derfor opfordrer de fire økonomiske vismænd med overvismand og professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen i spidsen i dag i et indlæg i POLITIKO til, at den offentlig gæld fremover bliver beregnet på en ny måde. Eller at skatten på pensioner fremrykkes.

Staten har nemlig enorme skatter til gode hos borgerne. De senere år har den fremrykkede beskatning af kapitalpensioner klinget højlydt i de offentlige kasser og dermed mindsket stigningen i den offentlige gæld. Det viser, at der er store skjulte skatte­indtægter i det danske pensionssystem. Men de store pensionsformuer tælles slet ikke med, som reglerne er i dag, når den offentlig gæld gøres op.

De økonomiske vismænd vurderede sidste forår, at staten samlet set har et skjult tilgodehavende i de danske pensionsformuer på voldsomme 1.200 milliarder kroner.

Blev disse aktiver regnet med, ville den danske statsgæld på omkring 770 milliarder kroner blive forvandlet til en gigantisk formue. Dermed står Danmark i en klart bedre situation end andre lande, vi normalt sammenligner os med. Alligevel risikerer vi at løbe ind i problemer. For selv om store indtægter ligger og venter forude, så vil de offentlige finanser alligevel vise store underskud på kort sigt. Det kan skabe mistillid til dansk økonomi og trække renten op.

Derfor anbefaler vismændene, at reglerne for udregning af den såkaldte ØMU-gæld laves om.

Det kræver dog, at Danmark kan blive enige med de andre EU-lande om, at formuer og aktiver skal trækkes fra i gælden. Kan det ikke lade sig gøre at få EU-reglerne ændret, så kan en ny fremrykning af noget af pensionsbeskatningen også løse problemet med de store underskud, vurderer vis­mændene. De anbefaler altså, at der åbnes for beskatning af eksempelvis ratepensioner nu på samme måde som det er sket med kapitalpensioner de senere år.

Advarsel mod forbrug

»Det er dog vigtigt, at en sådan manøvre ikke bliver brugt som undskyldning for at give skattelettelser eller afholde ekstra offentlige udgifter, der gør finanspolitikken uholdbar,« lyder det advarende fra de økonomiske vismænd­.

Vismændene vurderer samlet set, at Danmark har nogle af verdens bedste offentlige finanser. De er nemlig holdbare på længere sigt. Det vil sige, at det er muligt at bevare den nuværende offentlige velfærd med alt fra børnepasning til ældrepleje i noget nær al evig fremtid – uden at øge skatterne eller forringe den offentlige service. Det gælder, selv om der over de kommende år vil ske store forskydninger i befolkningens alder, hvor der kommer flere ældre og færre unge. I den nære fremtid og især lige efter 2020 er der dog udsigt til, at der kommer nogle ganske store underskud på de offentlige finanser. Men efter 2040 skulle det lysne igen, sådan at underskud vender til overskud. Økonomerne har derfor i nogen tid talt om et såkaldt »hængekøjeproblem,« fordi udviklingen på de offentlige finanser først dykker og siden retter sig opad igen.

De økonomiske vismænd betegner samlet set hængekøjen, som »et overskueligt problem«. Men på kort sigt kan der dog komme en periode, hvor de løbende underskud på de offentlige finanser bliver større end EU og den danske budgetlov tillader.

Derfor peger de på behovet for at få nye regler eller at fremrykke noget af skatten på pensioner.