Vindfrikadeller fra Ole Sohn

Bankerot. Selv om regeringen har haft problemer med at holde væksten i det offentlige forbrug inden for det budgetterede, står det heldigvis for Danmark ikke så galt til, som SFs gruppeformand og finansordfører siger.

Ole Sohn glemte et enkelt, men meget væsentligt ord, på SF landsmøde lørdag den 14. maj 2011 i Falkoner Centret på Frederiksberg
Ole Sohn glemte et enkelt, men meget væsentligt ord, på SF landsmøde lørdag den 14. maj 2011 i Falkoner Centret på Frederiksberg. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup


Gruppeformand og finansordfører Ole Sohn var i topform, da han talte på SFs landsmøde 14.-15. maj i år.

Her rettede han et hårdt angreb på den økonomiske ledelse af landet.

»Hver gang Løkke eller Claus Hjort har budgetteret med, at de ville bruge én krone, har de brugt to,« sagde en veloplagt Ole Sohn, før han kastede sig ud i en lille historie: Som 16-årig ungkok tog han ud at sejle.

Men, som hans mor bemærkede, kunne Ole Sohn ikke lave mad, og hun måtte først lære ham at lave brun sovs og frikadeller. Han kom altså selv efter det med madlavningen, fortalte Sohn landsmødet, og ville heller ikke helt afvise, at »Løkke og Hjort også kan komme efter det med økonomien«. Finansordføreren skulle måske have været mindre kæphøj.

Uenighed om det offentlige forbrug

For kan det virkelig passe, at den borgerlige regering har brugt to kroner for hver én, de har budgetteret med? Og hvis det er tilfældet, hvordan kan det så være, at Danmark ikke for længst er statsbankerot, men trods krisen har bevaret sin AAA-rating hos kreditvurderingsinstitutterne? Sohns tal passer, lyder det fra SF på Berlingske Faktatjeks forespørgsel. I en email skriver partiet: »Udtalelsen er baseret på, hvordan den planlagte og faktiske vækst i det offentlige forbrug har været siden 2002. Den planlagte vækst har været på knap en procent, mens den faktiske har været på to procent - så det er altså gennemsnitstal siden 2002.« Problemet er bare, siger forskningschef Roger Buch, Journalisthøjskolen, at det ikke gør Ole Sohns udsagn sandt: Regeringen har selvfølgelig ikke brugt to kroner for hver én, de har budgetteret med, selv om det er helt korrekt, at det offentlige forbrug stort set hvert år ender højere end det, regeringen har haft budgetteret.

Ole Sohn skulle retteligen have sagt: »Hver gang, Løkke eller Claus Hjort har budgetteret med, at de ville bruge én krone mere, har de brugt to mere.«.

»Vækst og budget er to forskellige ting, der mangler et »mere« i Sohns udtalelse,« siger Roger Buch.

KAN DET VIRKELIG PASSE

»Hver gang Løkke eller Claus Hjort har budgetteret med, at de ville bruge én krone, har de brugt to.«

- Ole Sohn på SFs landsmøde 2011.

FAKTA

Så galt står det trods alt ikke til. Det er korrekt, at væksten i det offentlige forbrug har været op imod dobbelt så høj som budgetteret. Men det gør ikke regeringens forbrug, men alene væksten i forbruget, dobbelt så høj.