Villy Søvndal: Venstrefløjen er kynisk

Højst opsigtsvækkende langer SF-formand Villy Søvndal nu ud efter venstrefløjen, som han kalder kyniske i kølvandet på den aktuelle udlændingedebat i SF.

Villy Søvndal forstår ikke baglandets kritik af partiets holdning til pointsystemet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter angreb fra sit eget bagland i debatten om et nyt pointsystem for familiesammenføring, vender SF-formand Villy Søvndal nu kanonen den anden vej.

Højst bemærkelsesværdigt tager SF-formanden særdeles hårde ord i brug, når han bliver bedt om at forholde sig til sine egne lokalformænds kritik af, at han er drejet for meget til højre i udlændingepolitikken.

- Jeg synes, der hersker en fatal del af kynisme på den del af venstrefløjen, som synes, at regeringsspørgsmålet er underordnet. Jeg forstår simpelthen ikke efter ti år med Pia Kjærsgaard ved roret, at man ikke kan forstå, hvor væsentlig en regeringsændring lige præcis på det her punkt er, siger Villy Søvndal. 

Hvad mener du med, at der er en kynisme på venstrefløjen?

- Den kynisme, at hvis vi forærer Pia Kjærsgaard og Lars Løkke regeringsmagten i endnu en periode, så synes jeg for alvor, vi har svigtet i forhold til rigtig mange af de mennesker, der har forventninger til venstrefløjen, siger Villy Søvndal. 

Slider på partiet

Hvordan kan du betegne det som kynisme på venstrefløjen, at de ikke ønsker yderligere udlændingestramninger?

- Jeg synes, at man skal bruge sin politiske kraft til at lave reglerne så gunstige som muligt, og det slider selvfølgelig på et parti i en overgang at gøre det. Men jeg synes, at det andet synspunkt er lidt kynisk, at man ikke skal bruge sine kræfter, til det man gerne vil, fastslår Villy Søvndal. 

Udmeldingen fra SF-formanden kommer efter et gruppemøde i SF, der gik en halv time over planlagt tid. Her blev Berlingske Research rundspørge til SF-baglandet blandt andet diskuteret.

SF-baglandet lægger i rundspørgen hårdt pres på Søvndal med et kontant krav om, at han tager afstand fra et pointsystem for familiesammenføring. Selv om SF-ledelsen har kaldt et pointsystem »fornuftigt«, kræver 62 procent af SFs lokalformænd nu, at SF-toppen helt og aldeles tager afstand fra et pointsystem. Blot 25 procent afviser, at dette er nødvendigt, viser en rundspørge fra Berlingske Research, hvor halvdelen af SFs 107 lokalformænd har taget stilling.

Pointsystem bedre end stive regler

Men det får ikke Villy Søvndal til at vakle.

- Nej, for det afhænger da fuldstændig af, hvad det er for et pointsystem, Vi har hele tiden været modstandere af den nuværende 24-årsregel, som er meget stiv. Et pointsystem kan godt være bedre end meget stive regler, siger Søvndal.

Han vil dog fortsat ikke tage endelig stilling, så længe VKO ikke har besluttet, hvordan deres pointsystem skal se ud i detaljer.

Modstander fastholder sit synspunkt

Med modstanden mod et pointsystem bakker SF-baglandet op om de to markante SF-folketingsmedlemmer Ôzlem Cekic og Kamal Qureshi, der trods partitoppens ordre om at vente med at tage stilling, har advaret imod at oprette et pointsystem.

Selv om Cekic i aftes i TV 2 Nyhederne blev sat på plads af Villy Søvndal, fastholdt hun efter dagens gruppemøde sin holdning i sagen om, at det strider mod SFs menneskesyn at lade familiesammenføring styre af et pointsystem.

-  Jeg mener det samme, som jeg har ment hele tiden. Jeg er ikke en af dem, der ændrer mening, sagde Ôzlem Cekic.

Køb adgang: Danskernes holdning til indvandring gennem 20 år