Villy Søvndal ramt af blodprop i hjertet

Udenrigsminister Villy Søvndal er blevet opereret på Rigshospitalet for en blodprop i hjertet. Han har det godt, oplyser Udenrigsministeriet.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er tirsdag blevet opereret for den blodprop, han tidligere på dagen fik i hjertet. Det oplyser Udenrigsministeriet til Berlingske.

Den 61-årige SFer fik ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger et ildebefindende i sin ministerbil og måtte efterfølgende gennemgå en hjerteoperation på Rigshospitalet. Der er tale om en såkaldt ballonudvidelse, som skaffer bedre blodforsyning og dermed mere ilt til hjertet.

Udenrigsministeriet oplyser, at operationen var vellykket og at ministeren har det godt. Det forventes, at han er tilbage på jobbet i løbet af »kort tid«. Ministeriet har ikke flere oplysninger i sagen på nuværende tidspunkt.

Den læreruddannede Søvndal blev udenrigsminister efter regeringsskiftet i 2011. Han var formand for SF fra 2005 til 2012, hvor han selv trak sig fra posten.

Ifølge netdoktor.dk er der mellem 8.000-10.000 danskere, der hvert år får foretaget en ballonudvidelse. Antallet er faldet de senere år, da lægerne anbefaler regelmæssig motion og medicin mod forhøjet blodtryk og kolesterol.

Selve indgrebet betragtes i dag som relativt ufarligt, men der er en lille risiko for komplikationer, da ballonudvidelsen foregår i pulsårerne, skriver netdoktor.dk.

Under operationen fører lægen en ballon på to til tre millimeter fra lysken op til hjertets kranspulsårer. Når ballonen udvides, kan det ophæve den forsnævring eller aflukning af åren, der forårsager blodproppen. Efter en blodprop og en vellykket operation, er det ikke unormalt at patienten oplever træthed og øget tendens til åndenød.

Det er derfor vigtigt, at patienten tager den ordinerede medicin.

Her kan du læse Udenrigsministeriets kortfattede pressemeddelelse.

opdateres...