Vilhelmsen vil hverken være strammer eller slapper

»Jeg fortsætter Karen Hækkerups arbejde,« siger den nyslåede social-, børne- og integrationsminister,­ SFeren Annette Vilhelmsen, som på flere punkter har været kritisk over for regeringens linje.

det var en tydeligt rørt Karen Hækkerup (S), som med bævende stemme og vand i øjenkrogene overdrog Social- og Integrationsministeriet til SF-lederen, Annette Vilhelmsen. Et par smil var der dog også plads til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Hun havde selv bedt om den. SF-formand Annette Vilhelmsen var en af de få ministre, som selv fik lov til at vælge sin nye taburet, da statsminister Helle Thorning-Schmidts ministerrokade i går blev præsenteret.

Vilhelmsen overtager et Social- og Integrationsministerium, som udvides med børneområdet for de nul- til seksårige, som ellers har været Christine Antorinis ressort. Dermed får Vilhelmsen mulighed for at beskæftige sig med mere klassiske SF-interesser i social- og børnepolitikken, men skal omvendt løfte den tunge opgave i for eksempel udsatte boligområder og kommunale integrationsprojekter.

Med hendes egne ord bliver det et langt sejt træk. Regeringens kurs på integrationsområdet bliver der dog ikke rokket ved, understreger hun:

»Der er ikke noget med en hårdere eller slappere linje. Vi kender regeringens linje, og den står vi selvfølgelig bag. Det vigtigste er, at mennesker, der enten kommer hertil, er her, fødes her eller bliver meget gamle her, har lige og fair muligheder, og at vi får hjulpet dem, der har det svært,« sagde hun i efter overdragelsesforretningen i går.

Loyaliteten over for regeringsprojektet betyder samtidig, at andre SF-mærkesager såsom afskaffelse af 24-årsreglen for ægteskaber fortsat må vige.

»Som SFer er jeg stadig imod 24-årsreglen, men det er der ikke opbakning til i regeringen, så det bliver ikke i denne regeringsperiode, (at den bliver fjernet, red.)« sagde Vilhelmsen.

Rundt om hende summede snakken fra hendes kommende medarbejdere i ministeriet i kantinen på fjerde sal på Holmens Kanal 22. Mange var mødt op for at hilse på deres fjerde minister på bare fire år.

»Jeg har store ambitioner. Det skal ikke kun være fine ord. Det skal også være konkret handling,« forsikrede Annette Vilhelmsen, efter at Karen Hækkerup med bævende stemme havde taget afsked med det fagområde, hun for alvor har brændt for i sine knap to år som minister.

Under sin tale lovede Vilhelmsen, at det forebyggende, sociale arbejde vil blive opprioriteret. Om der skal følge flere penge med, var i går for tidligt at svare på, tilføjede hun.

Prognosen usikker

Hvor Karen Hækkerup har markeret sig med kontante udmeldinger om »ret og pligt« og efterlyst et opgør med eftergivenheden over for det »etniske proletariat«, spås Vilhelmsen en mere blød tilgang til området. Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, ser i hvert fald et klart signal i, at det nu er en SFer, der sidder i stolen:

»Det siger mig, at der nu skal lempes yderligere på udlændingeområdet. SF står for lempelser på udlændingeområdet og med Enhedslisten og Det Radikale Venstre som de flankerende partier, sætter jeg ikke forventningerne for højt,« siger hun.

Enhedslistens integrationsordfører tror dog ikke, at danskerne vil mærke synderlig forskel på, om integrationsministerposten tilhører S eller SF.

»Man skal passe på med at tillægge personer alt for stor betydning. I sidste ende er det politikken, der er afgørende,« siger Johanne Schmidt-Nielsen og henviser til, at langt størstedelen af udlændingepolitikken, såsom asyl og opholdstilladelser, hører under Justitsministeriet.

»Der er ikke noget i rokaden, der indikerer en ny politisk linje,« siger hun, mens Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, lægger sig et sted midt i mellem.

Vilhelmsen, som har en fortid som SFs socialordfører, inden hun blev formand, afviste i går at bruge Villy Søvndals ord om, at »mørkemændene« i Hizb ut-Tahrir kunne »gå ad helvede« til. I stedet sagde hun:

»Det er afgørende vigtigt, at folk, som kommer til Danmark, respekterer de demokratiske principper, som det danske velfærdssamfund er bygget op omkring. Og så må jeg sige: Man kan jo være andre steder end i Danmark.«

Det medførte en del debat, da Karen Hækkerup i maj efterlyste et opgør med eftergivenheden over for de forældre af udenlandsk herkomst, der ikke sørger for, at deres børn kommer i skole og holder dem væk fra kriminalitet. Fremover skulle flere kommuner trække dem i sociale ydelser, fastslog ministeren i et interview med Berlingske. Forslaget mødte kritik fra blandt andre SF-politikere.

Annette Vilhelmsen, hvad bliver den største forskel på dig og Karen Hækkerup i ministerstolen?

»Jeg fortsætter Karen Hækkerups arbejde. Men jeg har jo også fået børneområdet og får derfor en vigtig rolle som koordinerende minister. Ministeriet er blevet udvidet, og det giver nogle andre muligheder end tidligere, men jeg vil ikke gå ind i specifikke politikområder i dag,« siger Annette Vilhelmsen.