Vilhelmsen og Socialministeriet gav modstridende meldinger om Zornig

Socialminister Annette Vilhelmsen har afvist, at hendes ministerium har givet særlig vejledning til Huset Zornig til ansøgning af millionpulje. Det skete dog, har Socialministeriet siden oplyst.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) afviste tirsdag, at Socialministeriet har hjulpet Lisbeth Zornig Andersens kampagne Stemmer på Kanten med at ansøge om en millionpulje.

Men dagen efter oplyste Socialministeriet, at ministeriet to gange havde haft embedsmænd ude hos Huset Zornig, hvor embedsmændene rådgav om ansøgningen til den pulje, kampagnen endte med at få en million kroner fra. Det skriver Politiken.

»Nej, det er jeg ikke vidende om. Det, tror jeg, simpelthen ikke er sket,« sagde socialministeren, der ifølge Politiken ikke har ønsket at kommentere de modstridende udmeldinger efterfølgende.

Ifølge Politiken tog ministeriet selv initiativ til de to besøg, som ikke blev tilbudt de 36 øvrige ansøgere til puljen.

Ifølge Socialministeriet blev Stemmer på Kanten tilbudt rådgivning, da der opstod forvirring, efter Annette Vilhelmsen for rullende kameraer kom til at love Lisbeth Zornig Andersen hele puljen, der på daværende tidspunkt lød på én million kroner. Det skete 18 dage før ansøgningsfristen, hvor Stemmer på Kantens endnu ikke havde søgt om puljen, der skulle fremme socialt udsattes valgdeltagelse frem mod kommunalvalget.

I Dansk Folkeparti og Venstre undrer man sig over de forskellige udmeldinger. Sagen bør som minimum betyde kritik fra Folketinget i form af en såkaldt næse og kan potentielt ende med ministerens afgang, mener man.

»Enten taler ministeren usandt, eller også handler embedsværket uden om ministeren. Det har potentiale til at få ganske alvorlige konsekvenser for ministeren, uanset om det er embedsmændene eller ministeren, der har fejlet. Hun er ansvarlig for begge dele,« siger Jakob Engel-Schmidt (V) til Politiken.

I Enhedslisten, som har de afgørende mandater, vil man afvente et samråd om sagen, før man vil tage stilling til eventuelle konsekvenser.

Socialordfører Finn Sørensen (Ø) finder det dog »meget problematisk«, hvis ministeren har været vidende om embedsmændenes rådgivning og dermed udtalt sig mod bedre vidende.

»Hvis hun ikke har været vidende om det, har hun ikke styr på, hvad der foregår i hendes ministerium. Det er set før, at embedsmænd har foretaget sig noget, som ministeren ikke har været bekendt med.« siger Finn Sørensen ifølge Politiken.