Vil Trump sende flere penge til Forsvaret: »Vi har et ultimativt krav«

Med Donald Trump som amerikansk præsident følger højst sandsynligt et krav om, at Danmark skal bidrage mere til NATO-samarbejdet. K og DF kræver flere penge.

Amerikanernes valg af Donald Trump har tyvstartet debatten om flere penge til det danske forsvar. Her er vi til militærøvelse i Finderup ved Viborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

USAs sikkerhedspolitik med den nyvalgte Donald Trump i spidsen kan blive dyr for Danmark.

Den kommende amerikanske præsident har nemlig allerede inden sin tiltræden krævet, at de europæiske lande øger forsvarsbevillingerne, så USA i højere grad kan koncentrere sit militære engagement i få, udvalgte konflikter. Flere lande, herunder Danmark, mangler at leve op til den fælles forpligtelse i NATO om at bruge to pct. af BNP på forsvarsbudgetterne.

Og da Trump ligefrem har truet med at trække USA ud af NATO-samarbejdet, vil både Dansk Folkeparti og de Konservative kræve flere penge til det danske forsvar i forbindelse med forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig, der skal gælde fra 2018.

»Det kan ikke ske fra det ene år til det andet, for vi snakker om en stigning på 12-13 milliarder årligt, og det er der ikke penge til i øjeblikket. Men i det næste forsvarsforlig er vi nødt til at vende det. Forsvaret kan ikke længere blive et spareprojekt,« siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF).   

K: Vi har ultimativt krav

Forhandlingerne om et nyt forlig ventes at starte i foråret, og her har regeringen en målsætning om at øge forsvarsbudgettet. De Konservative så det gerne på to pct af BNP allerede i 2018.

»Vi har et ultimativt krav om, at budgettet skal øges. Så må vi se, hvor langt vi kan komme,« siger forsvarsordfører Rasmus Jarlov.

Også Liberal Alliances forsvarsordfører Leif Mikkelsen hæfter sig ved, at valget af Trump blot lægger yderligere pres på at øge forsvarsbevillingerne. Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) pegede onsdag på sin helhedsplan ovenpå udsigten til en større usikkerhed om USAs rolle som verdens politibetjent.

»Det er klart, at med en Donald Trump, som har valgt den her ret skarpe attitude i forhold til NATO, så bliver det endnu mere påtrængende. Det øger fordringerne for os selv: Vi skal være dygtigere, smartere og i højere grad tage vare for vores egen sikkerhed,« lød det.

Forsvarsforlig er oftest vedtaget bredt i Folketinget, men valget af Trump får nu ikke Socialdemokratiet til at foreslå flere penge, fastslår udenrigsordfører Nick Hækkerup.