Vil Thorning stå fast eller svare klart om dagpenge?

PLUS-historie. Tæt ved 17.000 ledige opbrugte i løbet af 2014 deres ret til at få dagpenge, viser tal fra AK-Samvirke. Dagpengereformen ser dermed ud til at have slået fejl. (se Ritzau historie 130925) ARKIVFOTO 2014 af Jobcenter i København- - Se RB 29/1 2015 09.02. Køen af arbejdsløse blev 400 personer længere i december. 132.400 stod uden job svarende til en ledighed på fem procent, oplyser Danmarks Statistik. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Diskussionen om dagpengene er historien om historien, der gentager sig, men aldrig helt på samme måde.

For et år siden udkom a-kassernes organisation, AK Samvirke, midt i vinterferien med nye tal, der viste, at i alt 34.000 ledige røg ud af dagpengesystemet i 2013. Det var langt flere end forventet. SF og Enhedslisten krævede handling. De Radikale afviste, mens Socialdemokraterne påpegede, at regeringen havde gjort meget for de ledige uden dagpenge.

Fredag udkom AK Samvirke igen med nye tal. Denne gang viste de, at næsten 17.000 arbejdsløse opbrugte dagpengeretten i 2014. Det var flere, end regeringen regnede med. SF og Enhedslisten krævede lempelser. De Radikale afviste, og Socialdemokraterne understregede igen, at regeringen har brugt mange milliarder på at give folk »noget af leve af«, som gruppeformand Leif Lahn Jensen (S) udtrykte det.

Meget er med andre ord ved det gamle, men så alligevel ikke helt.

For jo tættere vi kommer på en valgdag, desto mere stiger efterspørgslen blandt socialdemokrater på stadigt mere konkrete svar fra S-toppen og partiformand Helle Thorning-Schmidt. Siden maj 2013 har hun kunnet henvise ubehagelige spørgsmål til Dagpengekommissionen, der skal udtænke et nyt system.

Men i både de forreste og bagerste geledder af partiet betragter man netop det standardsvar som utilstrækkeligt i en snarlig, lang valgkamp, hvor SF og Enhedslisten vil gå målrettet efter skuffede S-vælgere.

Ønskerne til Thorning går på, at hun sætter sig igennem over for de Radikale og får lavet et nyt dagpengesystem nu. Argumentet er, at Socialdemokraterne ikke igen kan gå til valg på løftet om at lave reglerne om.

»Ingen vil tro på os,« sukkede et folketingsmedlem i efteråret.

Få socialdemokrater abonnerer på den løsning, som S-ledelsen anser som fuldstændig udelukket på denne side af valget. Her føler man sig kontraktligt forpligtet til at vedstå sig VK-regeringens dagpengereform pga. regeringsgrundlaget med de Radikale.

Et alternativt håb går på, at Thorning igen fremrykker Dagpengekommissionens arbejde. I forbindelse med partiets kongres sidste år bad hun eksperterne afrapportere i september 2015 – samme måned, som der senest skal afholdes folketingsvalg – frem for ved årsskiftet 2015/2016, som oprindeligt var planen.

Under samme kongres fastslog Thorning, at »vi vil have et nyt dagpengesystem«.

»Og det får vi,« tilføjede hun i en sjældent klar tale, der udløste lettelse i store dele af baglandet og folketingsgruppen.

Hvis kommissionens anbefalinger kom før valget, kunne Socialdemokraterne gå til valg på et klart alternativ til det nuværende dagpengesystem. En pointe som den nordjyske stemmesluger Orla Hav (S) luftede hjemme i kredsen før jul.

Men håbefulde socialdemokrater skal heller ikke forvente en ekspresleverance fra Dagpengekommissionen, konstaterer centrale S-kilder, som dog er dybt uenige om, hvorvidt linjen i dagpengespørgsmålet nu ligger, hvor den skal.

Den ene side fremfører, at partiet har placeret sig helt rigtigt, at danskerne har forstået, at Socialdemokraterne er imod dagpengereformen, og at det så småt begynder at vise sig i meningsmålingerne, hvor S vinder terræn. Derfor er der ingen grund til at justere kursen, lyder ræsonnementet.

Den analyse står i kontrast til dem, som finder det helt nødvendigt, at partiet udstikker sigtelinjer og før valget udpeger klare problemer i dagpengesystemet, som Socialdemokraterne vil løse efter valget. F.eks. har Thorning allerede sagt, at færre skal falde ud. Den vej bør hun og partiet gå længere ad, påpeger en S-kilde og tilføjer:

»Hvis ikke der kommer nogle klarere linjer, vil kandidaterne selv foreslå 200 forskellige dagpengesystemer under valgkampen.«