»Vil sidste mand være sød at slukke lyset?«

De Konservative er svækket som følge af tidligere partiformand Lene Espersens exit fra Christiansborg. I partiet taler man om det nødvendige generationsskifte, mens politisk redaktør peger på en regulær krisesituation.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sent tirsdag aften blev det klart, at der fremover skal stå direktør i brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder på Lene Espersens (K) visitkort og ikke politisk ordfører.

Det er et jobskifte, som efterlader de Konservative i en presset situation, påpeger politisk redaktør på Radio24syv Jesper Termansen.

Han mener, at Espersens exit rammer partiet på to fronter.

»På det helt praktiske plan har Espersen været en stor arbejdskapacitet, hun har siddet på nogle rigtig tunge områder, og i en meget lille gruppe har der været brug for en erfaren kraft som Lene Espersen, der har kunnet kommunikere klart,« siger Jesper Termansen og uddyber:

»Samtidig skal man ikke underkende det signal, der er i det. Uagtet hvad de Konservative går rundt og siger i øjeblikket, så er der lidt »vil sidste mand være sød at slukke lyset?«-stemning i partiet,« siger han med henvisning til, at de Konservatives erfarne retsordfører, Tom Behnke (K), for nyligt meddelte, at han stopper efter det kommende valg.

Espersens afsked med Christiansborg kommer efter en periode, hvor de Konservative har ligget stabilt, men lavt i meningsmålingerne.

Ifølge Berlingskes Barometer, som viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger inden for de seneste 31 dage, står de Konservative til blot 4,8 procent af stemmerne.

Dermed må partiet konstatere, at formandsskiftet, der sendte Søren Pape Poulsen (K) ind som Lars Barfoeds (K) afløser, ikke har haft den ønskede effekt.

»Når man kan konstatere, at den fremgang, som de havde håbet på, er udeblevet, så står de regulært set i en krisesituation,« siger Jesper Termansen.

Mens de Konservatives situation kan virke presset set udefra, deler man ikke pessimismen i partiet.

Rasmus Jarlov (K), der er politisk leder for de Konservative i København og folketingskandidat, mener, at Espersens exit giver plads til fornyelse:

»Erfaringen viser, at andre kan træde til og få lov til at blomstre. Jeg synes, at timingen er ret god, vores parti er stabiliseret, vi har fået en ny politisk leder, og nu skal vi bringe partiet fremad. Der er det godt, at der kommer nogle friske kræfter, der kan supplere de rutinerede, for det kommer nok til at tage nogle år, før partiet er genrejst. Så er det godt, der kommer nogen ind, der kan være med hele vejen.«

Det nyeste medlem af partiets folketingsgruppe mener også, at udskiftningen kan komme partiet til gode. Den 31-årige Daniel Rugholm (K), der tager over efter Espersen, ser også skiftet som det rigtige.

»Det er et helt nødvendig skridt i den forandringsproces, der er gang i, at der kommer det her generationsskifte,« siger den unge politiker.

Jesper Termansen er ikke sikker på, at vælgerne opfatter det på den måde:

»Man kan ikke tage den forklaring for gode varer, når det kommer til Tom Behnke og Lene Espersen. Begge har beskæftiget sig indædt med politik det meste af deres voksne liv. De har været ildsjæle i de Konservative, og lige pludselig synes de ikke, det er så sjovt at være med. Det vil blive tolket af mange vælgere som om, at man ikke tror på projektet.«