Vil samfundet nogensinde blive fri for coronaindgreb? SF: »Fuldstændig umuligt spørgsmål at svare på«

Socialdemokratiet vil ikke »spekulere i«, om coronatiltagene vil blive i samfundet, efter at alle borgere over 16 år er blevet tilbudt første vaccinestik. Notater og aftaler åbner dog døren på klem for, at Danmark kan genåbnes »uden væsentlige restriktioner«. Hvad dette indebærer, er dog et umuligt spørgsmål at besvare, lyder det fra støttepartiet SF.

I den seneste genåbningsaftale står det, at større arrangementer kan finde sted efter 31. august – når alle borgere over 16 år ifølge planen er blevet vaccineret – og uden »væsentlige restriktioner«. Dog afviser regeringen at svare på, hvad en væsentlig og en ikke væsentlig restriktion er. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er endnu uvist, hvornår borgerne kan vende tilbage til livet, som det var, før coronakrisen indtraf. Regeringen har flere gange afvist at stille en garanti for, om det kommer til at ske.

Samtidig har notater fra sundhedsmyndighederne og den seneste aftale om yderligere genåbning åbnet døren på klem for, at restriktioner og indgreb i friheden fortsat vil være i samfundet – selv når alle borgere over 16 år er blevet vaccineret.

I aftalen er det formuleret, at større forsamlinger vil kunne åbnes efter 31. august »uden væsentlige restriktioner, såfremt vaccineudrulningen forløber planmæssigt, og at der fortsat er epidemikontrol«.

Derfor er det centrale spørgsmål: Hvad vil en væsentlig og en ikke-væsentlig restriktion i den situation være?

Dette har Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, dog afvist at svare på i et interview – trods flere forsøg. På sms svarede han:

»Det vil jeg nødig spekulere i på stående fod.«

Derfor må du i stedet læse dette interview med støttepartiet SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, der forsøger at give et svar.

»Det er et fuldstændig umuligt spørgsmål at svare fornuftigt på på nuværende tidspunkt,« siger hun.

Kirsten Normann Andersen understreger dog, at coronarestriktioner skal udfases i takt med, at situationen tillader det. Tiltag for at bekæmpe coronapandemien skal i partiets optik altså kun opretholdes så længe, dette er nødvendigt.

»Men vi skal også have stor respekt for, at der er mennesker, der ikke kan vaccineres, og de skal også have mulighed for at være en del af samfundet.«

Betyder dette, at I mener, at der fortsat skal være restriktioner i en eller anden grad, når alle borgere over 16 år er blevet vaccineret?

»Nej, det gør det ikke. Men jeg ikke har nogen som helst forudsætninger for at svare kvalificeret på spørgsmålet lige nu. Hvis situationen er som nu, ser jeg ikke et behov for restriktioner til den tid, men vi ved det jo ikke,« siger Kirsten Normann Andersen.

Umuligt at give en garanti

Op til den seneste genåbningsaftale, der trådte i kraft 6. maj, forsøgte regeringen under forhandlingerne at forlænge både coronapasset og et forsamlingsforbud frem til 30. september – længe efter, at alle borgere ifølge planen bør have modtaget første vaccinestik. Det har flere kilder oplyst til Berlingske.

Samtidig har statsminister Mette Frederiksen flere gange afvist at give en garanti for, at alle restriktioner vil blive fjernet, når alle borgere er blevet vaccineret.

»Det er der jo ikke nogen, der kan, fordi vi jo ikke ved, hvilken verden det er, vi kigger ind i – selv i et scenarie, hvor danskerne måtte være vaccinerede,« sagde hun på et pressemøde midt i april.

SFs Kirsten Normann Andersen forstår, at regeringen ikke vil give en garanti, idet ingen kan forudse – og dermed heller ikke love – at den gunstige situation med lave smittetal og faldende indlæggelser vil se ud på samme måde om et halvt år.

»Det vigtigste løfte til borgerne er, at vi lover, at vi vil gøre alt, hvad vi kan for at fjerne alle restriktioner, i den takt det kan lade sig gøre,« siger hun.

Skal man være bekymret for, at vi aldrig når det tidspunkt, hvor alle restriktioner kan fjernes?

»Ja, det er en bekymring, fordi vi netop ikke ved, hvordan pandemien udvikler sig. Men jeg kan altså ikke få øje på et eneste parti, der ønsker restriktioner – og det må regeringen selv svare på – et sekund længere end højst nødvendigt.«

Kommer der et tidspunkt, hvor man må acceptere, at nogle menneskeliv må gå tabt for, at samfundet kan vende tilbage til den tilstand, vi kendte før?

»Jeg forestiller mig ikke, at vi skal sikre os, at ingen menneskeliv går tabt, før man kan begynde at ændre på tingene. For mig er der klart et håb derude om, at jeg på et tidspunkt kan få en helt normal hverdag tilbage,« siger Kirsten Normann Andersen.

De tre borgerlige partier Venstre, De Konservative og Liberal Alliance mener, at coronaindgrebene i hverdagslivet skal fjernes, når alle borgere er blevet tilbudt en vaccine. Partierne frygter, at restriktionerne vil blive hængende i et eller andet omfang på grund af regeringen og sundhedsmyndighedernes bekymringer om mutationer og usikkerheder ved vaccinerne.

»Jeg tror ikke på, at der vil være politisk flertal for at fortsætte kontrolregimet mange måneder endnu, men man ved aldrig med regeringens støttepartier. For de bliver jo kørt over hele tiden,« har Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh sagt til Berlingske.

Kirsten Normann Andersen, de borgerlige partier sætter grænsen ved, at alle restriktioner skal fjernes, når borgerne har fået tilbud om vaccine. Hvorfor ikke sætte grænsen der?

»Jeg ville ønske, at jeg bare kunne sige ja til det, men jeg er ikke sundhedsekspert. Politikerne har et ansvar for at tage det forbehold, at vi altså ikke ved, hvordan situationen kommer til at udvikle sig,« siger SFs sundhedsordfører.