Vielsesringen står til en fredning

Udlændingeminister Inger Støjberg har præciseret sit lovforslag om flygtninges værdigenstande, men vielsesringe kan stadig beslaglægges. Yderligere lempelse ser ud til at være på vej.

Integrationsminister Inger Støjberg ankommer mandag til Kragerup Gods, hvor der afholdes regeringsseminar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt tyder på, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) endnu en gang kommer til at præcisere regeringens omstridte lovforslag, der giver politiet mulighed for at beslaglægge asylansøgeres kontanter og værdigenstande.

Fredag præsenterede Støjberg et ændringsforslag, der tredobler beløbsgrænsen for, hvornår dansk politi kan konfiskere rede penge, og samtidig gør det klart, at vielsesringe og andre personlige genstande med høj affektionsværdi »som altovervejende hovedregel« ikke kan beslaglægges.

Men det ser nu ud til, at lovforslaget bliver lempet yderligere. Kilder tæt på forløbet oplyser til Berlingske, at det står klart, at ændringsforslaget ikke bliver vedtaget i sin nuværende form, og at det mest sandsynlige udfald er, at Inger Støjberg må komme med en ny præcisering.

Det kan dog også ende med et ændringsforslag fra et af de andre partier, oplyser flere kilder.

For selv om Støjbergs ændringsforslag er en lempelse af det oprindelige lovforslag, åbnes der stadig for, at vielsesringe og andre personlige genstande kan beslaglægges, hvis de har »en mindre personlig betydning« og en høj økonomisk værdi, der ligger »væsentligt« over 10.000 kroner. Og det modsætter både Socialdemokraterne og de Konservative sig, mens Liberal Alliance gerne ser, at smykker slet ikke beslaglægges.

Støjbergs flertal er smuldret

Søndag var partierne inviteret til møde med Inger Støjberg, hvor lovforslaget blev diskuteret forud for førstebehandlingen i folketingssalen i morgen, og Socialdemokraterne og de Konservative har gjort det klart, at det bør stå direkte i lovteksten, at vielsesringe ikke kan konfiskeres. Dermed har Inger Støjberg ikke længere flertal for sit lovforslag, da kun Dansk Folkeparti ikke er fortalere for en yderligere præcisering.

Socialdemokraterne går endda skridtet videre og vil have værdigenstande skrevet helt ud af lovforslaget.

»Ministeren har ikke været i stand til at finde en formulering, der sikrer, at vi ikke kan beslaglægge ting med affektionsværdi som f.eks. vielsesringe og arvestykker. Derfor foreslår vi, at vi laver et clean cut og siger, at værdigenstande slet ikke kan konfiskeres. Kun kontanter,« siger partiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen.

I lovforslaget foreslår regeringen at give politiet hjemmel til at visitere asylansøgere og ransage deres bagage for penge og værdigenstande med henblik på at dække udgifterne til deres ophold i Danmark. I det oprindelige lovforslag er ure og mobiltelefoner samt kontantbeløb under 3.000 kroner fritaget. Det beløb har Støjberg siden ændret til 10.000 kroner.

De Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader, er »meget optimistisk« omkring, at der kommer endnu en ændring af lovforslaget.

»Vielsesringe skal ikke beslaglægges – uanset hvor meget de er værd. Derfor skal de fredes, og jeg synes også, man bør lave en liste over andre ting, der skal fredes. Og jeg tror, at vi nok skal finde en løsning,« siger han.

Liberal Alliance var under forhandlingerne om det samlede lovforslag skeptiske over for idéen om at beslaglægge værdigenstande, men partiet endte alligevel med at bakke op om stramningerne som helhed.

»Vi har hele tiden været imod, at man skulle tage ting fra asylansøgere. Og det er da rart, at der nu er kommet bredere opbakning til det synspunkt,« siger udlændingeordfører Simon Emil Ammitzbøll om Socialdemokraterne og de Konservatives udmeldinger.

Betjente på overarbejde

Regeringens lovforslag har fået skarp kritik fra flere sider, og kritikken har blandt andet gået på, at det er politibetjente, der skal vurdere værdien af de genstande, de beslaglægger fra asylansøgere.

Noget, betjentene på ingen måde er i stand til, har formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt fastslået. I ændringsforslaget står der, at der vil blive udarbejdet en vejledning »med nærmere anvisninger om den praktiske håndtering af reglerne om beslaglæggelse af aktiver«.

Og den vejledning har Claus Oxfeldt et ønske til:

»Den skal være så klar og tydelig, at den ikke giver problemer for os. Det er vigtigt, at der laves nogle helt klare retningslinjer, for 99 ud af 100 betjente er ikke i stand til at vurdere, om et smykke har en værdi af 1.000 eller 10.000 kroner,« siger han.

Udlændingeminister Inger Støjberg har ikke ønsket at kommentere sagen.

Tag også Politiko.dk's quiz: Hvad er den værd: Kan du vurdere værdien af disse 12 fingerringe?