Vidtrækkende terrorlov er tættere på vedtagelse

Regeringens lovforslag om inddragelse af Syrien-krigeres pas møder bred opbakning. Politikere og eksperter frygter dog for retssikkerheden og foreslår en udløbsdato. Justitsministeren afviser blankt, selvom hun selv kalder forslaget »vidtgående«.

Justitsminister Mette Frederiksen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal vidtgående metoder i brug, hvis potentielle Syrien-krigere skal bremses i at rejse til terrorzoner og deltage i væbnede konflikter.

Det erkender justitsminister Mette Frederiksen (S) - og hendes eget lovforslag om at inddrage passet fra potentielle krigere er en af dem.

»Jeg vedkender mig helt uden at ryste på hånden, at det her er vidtgående. Jeg bliver bare nødt til at sige, at det, at vi har herboende udlændinge og danskere, der vælger at vende Danmark ryggen og rejse ud og kæmpe for en terrororganisation som Islamisk Stat, det kræver altså nogle nye redskaber. Og der er vi nødt til at tage nogle våben i brug, som vi ikke har haft før,« siger justitsministeren.

Lovforslaget blev førstebehandlet fredag og fik bred opbakning fra alle partier på nær Enhedslisten, der fortsat er skeptiske. Forslaget giver politiet beføjelser til at tage passet fra danskere, hvis der er mistanke om, at de er på vej til at rejse til eksempelvis Syrien eller Irak for at deltage i en væbnet konflikt.

Flere eksperter har peget på, at forslaget er problematisk for den almindelige danskers retssikkerhed, da passet kan inddrages, hvis der blot er »grund til at antage«, at man har i sinde at rejse til en terrorzone.

Men der bliver ikke set igennem fingre med retssikkerheden, forsikrer Mette Frederiksen.

»Men man skal vide, at vi udfordrer den måde, vi normalvis arbejder på i Danmark. Jeg erkender, at det er vidtgående, men står også ved, at det er nødvendigt. For det at bekæmpe Syrien-krigere er sådan set en af vores allervigtigste opgaver, når det handler om danskernes tryghed og sikkerhed,« siger justitsministeren.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), frygter, at forslaget vil komme til at ramme uskyldige danskere.

»Der skal meget lidt til, før politiet kan fratage folk deres pas, give dem et udrejseforbud og dermed indskrænke deres udrejsefrihed. Og det er grunden til, at vi er skeptiske over for lovforslaget,« siger hun.

Der har samtidig tegnet sig et flertal uden om regeringen, der vil have sat en udløbsdato på regeringens lovforslag - en såkaldt solnedgangsklausul. Det betyder, at loven efter en årrække skal revurderes og eventuelt helt droppes.

»Der er tale om en temmelig gennemgribende lovgivning, og derfor synes vi, at det giver god mening, at vi forpligter os til for eksempel om fem år at forhandle den igen,« siger Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen (V), der er en del af flertallet sammen med SF, Enhedslisten, de Konservative og Liberal Alliance.

Direktør i den juridiske tænketank Justitia Jacob Mchangama anbefaler klart, at der sættes en udløbsdato på lovforslaget, da problemet med Syrien-krigere er »exceptionelt og forhåbentlig midlertidigt«.

»Den lovgivning, politikerne vedtager, bør derfor også kun rette fokus på det specifikke problem nu og her og hverken blive permanent eller med tiden kunne udvides til andre områder. Den retsgaranti er politikerne nødt til at stille danskerne ved så vidtgående et indgreb i bevægelsesfriheden,« siger han.

Men justitsministeren afviser blankt idéen om en solnedgangsklausul.

»Jeg fremsætter ikke det her lovforslag, med mindre jeg tror på, at det er et nødvendigt og rigtigt redskab i kampen mod ekstremisme og Syrien-krigere. Og jeg tror desværre, at udfordringen med hellige krigere også findes om to år,« betoner Mette Frederiksen.