Vidner i skattesag skal undgå pressen

Skat København forsøger at skærme sine medarbejdere for pressen ved torsdagens høringer i skattesagskommissionen.

ARKIVFOTO. Den voldsomme offentlige interesse for sagen om behandlingen af Helle Thorning-Scmidt (S) og Stephen Kinnocks skatteforhold medfører, at skattefolkene bliver kørt direkte til døren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Torsdag skal de første medarbejdere fra Skat København forklare sig for skattesagskommissionen. Men den voldsomme offentlige interesse for sagen om behandlingen af Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mand Stephen Kinnocks skatteforhold medfører, at skattefolkene bliver kørt direkte til døren. Det sker for at undgå kameraer, blitzer og nærgående spørgsmål fra journalister, oplyser Erling Andersen, direktør i Skat København.

Han henviser til, at tidligere spindoktor i Skatteministeriet Peter Arnfeldt blev omringet af nærgående fotografer og journalister, da Arnfeldt i august og i oktober ankom til skattesagskommissionens lokaler på Fremtidsvej i Gladsaxe.

»Vi har fået lavet en ordning, så vores folk bliver kørt helt til døren. Det er for at beskytte medarbejderne. Jeg blev selv noget overrasket over, hvordan pressen kastede sig over Peter Arnfeldt. Det handler om, at det skal være en så tryg oplevelse som muligt for mine medarbejdere, og derfor tilbyder vi at køre dem derop og hente dem igen,« siger Erling Andersen.

Ønsker lukkede døre

Det er også kommet frem, at enkelte vidner fra Skat København formentlig ønsker at få dørene lukket for offentligheden, når de skal afhøres.

Ifølge Berlingskes oplysninger har afdelingsleder Inger Kirstine Sommer Hansen fra Skat København gjort sig denne overvejelse. Andre medarbejdere fra Skat København ønsker også at blive afhørt for lukkede døre, men afventer, hvordan kommissionen reagerer på en eventuel anmodning fra Inger Kirstine Sommer Hansen.

Det taler for dørlukning, at skattemedarbejdere har en særlig tavshedspligt, men imod, at kommissionen forsøger at lægge en så åben linje som muligt for offentligheden.

Skat København spiller en central rolle i skattesagskommissionen, som undersøger læk og magtmisbrug i skattesagen, fordi det var den myndighed, som afgjorde, at Kinnock ikke var skattepligtig i Danmark 2007-2009. Det er også i Skat København, at nøglemedarbejdere har oplevet et pres fra toppen af Skatteministeriet under behandlingen af Thorning og Kinnocks skattesag, hvilket er blevet afsløret i direktør Erling Andersens redegørelse til regeringen og skattedirektør Lisbeth Rasmussens lækkede dagbog.

De to skattechefer skriver - i øvrigt ordret identisk - at tidligere departementschef Peter Loft, tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og rådgiver Peter Arnfeldt »angriber« Skat Københavns afgørelse på et møde i Skatteministeriet 16. september 2010. Og at Lund Poulsen efterfølgende forsøgte at få Skat Københavns frifindelse af Kinnock »omgjort.«

Torsdag afhøres afdelingsleder Inger Kirstine Sommer Hansen, afdelingsleder Hanne Dahl Kofod og daværende specialkonsulent Søren Hansen fra Skat København. De har alle i forskelligt omfang deltaget i behandlingen af Kinnocks skattesag sommeren 2010.

Inger Kirstine Sommer Hansen var til stede 26. august 2010, da Thorning og Kinnocks skatterådgiver, Frode Holm, fortalte, at Kinnock var »bifil eller homoseksuel.«

De tre medarbejdere fra Skat København deltog i det efterfølgende møde 27. august 2010, som ifølge et notat fra mødet skulle »afklare, hvilke udeståender der er i sagen.« I referatet er Inger Kirstine Sommer Hansen ikke nævnt som deltager på mødet 27. august 2010, men deltog dog ifølge Berlingskes oplysninger.

Hanne Dahl Kofod og Søren Hansen deltog på mødet 30. august 2010 med Skatteministeriet, hvor embedsmændene i et efterfølgende notat skrev, at et krav om begrænset varighed i udlandet i Kinnock-lignende situationer »er der ikke belæg for. Den bygger på en misforståelse.«

Havde skattemedarbejderne fulgt ordlyden i de tidligere skatteafgørelser fra Skatterådet, Skatteankenævnet og Landsskatteretten, var Kinnock blevet skattepligtig.

Torsdag morgen beslutter kommissionen desuden, om den vil pålægge dagbladet BT at vidne om, hvem der lækkede Thorning og Kinnocks skatteafgørelse op til folketingsvalget 2011.