Vidne i Rigsretten: Det var en ministerbeslutning

Det var en embedsmands opfattelse, at Inger Støjberg besluttede at adskille asylpar uden undtagelser.

Inger Støjberg meddelte i 2016 som udlændinge- og integrationsminister et stop for, at mindreårige asylansøgere kunne bo med en ægtefælle eller samlever. Hun nægter at have iværksat en ulovlig instruks. Tirsdag bliver de første vidner fra Udlændingestyrelsen afhørt i Rigsretten. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge chefkonsulent i Udlændingestyrelsen Margit Sander Rasmussen besluttede daværende minister Inger Støjberg i 2016, at alle mindreårige asylansøgere skulle adskilles fra deres ægtefælle eller samlever.

»Min opfattelse var, at det var en ministerbeslutning,« siger Margit Sander Rasmussen, der understreger, at hun kun kan tale på egne vegne.

Tirsdag bliver hun som vidne i rigsretssagen mod Støjberg udspurgt i sagen, hvor Støjberg er tiltalt for at stå bag en ulovlig instruks om at adskille asylpar – hvor mindst den ene var mindreårig – uden undtagelser.

Margit Sander Rasmussen uddyber, hvorfor hun mener, at det var en ministerbeslutning.

»Det bygger jeg på, at i perioden fra 25. januar til 10. februar havde jeg fået refereret, at der også var embedsmænd i ministeriet, som holdt fast i, at der måtte være en undtagelsesmulighed.«

»10. februar kommer der så denne pressemeddelelse om, at der er ingen undtagelser – heller ikke hvis parret har børn,« siger hun.

»Derfor var det min opfattelse, at når nu det endte med en ordning, hvor der ikke var nogen undtagelsesmulighed, måtte det komme fra ministeren. Men jeg har ikke læst noget direkte fra ministeren. Det er en følgeslutning af de oplysninger,« der var, siger hun.

I pressemeddelelsen fra 10. februar 2016 meddelte daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg et stop for, at mindreårige kunne bo med en ægtefælle eller samlever på asylcentre.

Støjberg har selv fortalt, at hun ikke ville »flage« med undtagelser i pressemeddelelsen, men hun har lagt vægt på, at hun også godkendte et notat, der tilsagde, at der var undtagelser.

Men i styrelsen opfattede man det som en ordning uden undtagelser.

»Som jeg oplevede det, smækkede døren i 10. februar. Nu skulle alle adskilles uden undtagelser,« siger Margit Sander Rasmussen.

Hun fortæller, at styrelsen dog ikke bare adskilte alle par.

»Det gjorde vi ikke, for vi var en smule i chok over, at vi havde fået denne kategoriske udmelding. Vi forsøgte, om vi kunne komme igennem en gang til om, at der skulle være nogle undtagelsesmuligheder,« siger hun.

Hun fortæller, at hun havde hørt, at embedsmænd i ministeriet også var enige i, at der skulle være undtagelser.

»Skulle jeg gribe knoglen og ringe til Uffe (Toudal, daværende departementschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet, red.) eller Christian Kettel (daværende departementschef i Statsministeriet, red.)?«

»Det var en meget mærkelig situation at være i,« siger Margit Sander Rasmussen, der også fortæller, at hun var »meget udfordret« på sin faglighed.

Rigsretssagen fortsætter med vidneafhøringer en lang række dage endnu. Der ventes dom inden jul.

/ritzau/