»Vi vil gerne begrænse muslimsk indvandring. Det er vores linje, uanset hvad Donald Trump finder på«

Trumps kontroversielle forslag om et stop for muslimers indrejse i USA »giver ikke mening«, lyder det fra DFs Martin Henriksen. Men han lægger ikke skjul på, at muslimsk indvandring i hans øjne er en af de største udfordringer for Danmark.

Arkivfoto: DFs Martin Henriksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har i USA udløst hovedrysten, afstandtagen og reaktioner fra Det Hvide Hus, at den republikanske præsidentkandidat og mangemilliardær Donald Trump mandag foreslog at indføre et »totalt« stop for muslimers indrejse i USA.

Anledningen er sidste uges dramatiske skyderi i San Bernadino i Californien, hvor fjorten blev dræbt.

Herhjemme giver Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen ikke meget for Donald Trumps forslag:

»Man kan jo ikke stå ved grænsen og så bede folk om at udlevere et dokument på, om de er den ene eller den anden trosretning. Det giver ikke så meget mening,« siger han og tilføjer, Donald Trump i hans øjne er »uværdig til at være præsident«.

Men den kontroversielle udtalelse kan imidlertid være udtryk for en skepsis i USA, der læner sig op ad DFs holdninger.

»Jeg går ud fra, at det er et udtryk for, at der i den amerikanske befolkning, også på det politiske niveau, er en skepsis over for en for stor muslimsk indvandring. Den skepsis har vi jo sådan set også i DF. Vi ønsker at begrænse den ikke-vestlige indvandring, og det betyder også, at vi vil begrænse den muslimske indvandring, for vi opfatter faktisk indvandring fra muslimske lande som den største udfordring for sammenhængskraften i vores land. Men den kommer aldrig ned på 0, så det skal man ikke rende rundt og sige, for det er urealistisk.«

Så det er altså nogle tanker, som kan være i tråd med jeres kurs og jeres skepsis?

»Ja, det kan man sige. Men mine udtalelser er udtryk for DF-politik og ikke en stilingtagen til, hvad Donald Trump mener. Så nu må du altså ikke lave en overskrift, hvor du skriver, at jeg er enig med Donald Trump,« understreger Martin Henriksen og fortsætter:

»Vi vil gerne begrænse den muslimske indvandring. Det arbejder vi ret hårdt på, men vi gør det ved at begrænse tilstrømningen til asylsystemet og lave stramninger på familiesammenføringsreglerne. Det er vores linje, uanset hvad Donald Trump finder på.«

Hans partifælle Søren Espersen har til Jyllands-Posten kaldt Donald Trumps forslag for »kugleskørt« - og her tager også flere andre danske politikere afstand til den amerikanske politikers udtalelse.