»Vi udøver ikke kalkunjagt mod ministre som en anden sportsgren«

Konservatives Benedikte Kiær vil dog have »vendt hver en sten« i sagen om millionstøtte til Huset Zornig.

Annette Vilhelmsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er vigtigt, at hver en sten i sagen om millionstøtte fra Socialministeriet til Huset Zornig bliver vendt, så foreninger, organisationer og andre aktører inden for det sociale område trygt kan stole på, at deres ansøgning er reel, og at intet er aftalt på forhånd. Det mener de Konservatives socialordfører, Benedikte Kiær (K).

»Det er vigtigt, at vi får skabt tryghed omkring puljesystemet igen, for der er rigtig mange organisationer, foreninger og aktører, der er afhængige af de her puljepenge for overhovedet at kunne udføre det kæmpe stykke arbejde, de gør. Hvis de - efter sådan en mediestorm her - tror, det hele er aftalt på forhånd, så taber de lysten. Og det kan vi simpelthen ikke have,« siger Benedikte Kiær.

Hun påpeger, at de Konservative først vil vide, hvad der er op og ned i sagen, inden partiet vil udtale sig om eventuelle konsekvenser for socialminister Annette Vilhelmsen (SF).

Tidligere på året sagde socialministeren, at organisationen Huset Zornig var blevet tildelt en million kroner til at fremme socialt udsattes valgdeltagelse ved kommunalvalget på lige vilkår med andre ansøgere. Men en aktindsigt viser ifølge Politiken, at Huset Zornig kendte til puljen, inden den blev oprettet. Avisen skriver blandt andet, at ministeriet og Huset Zornig bevidst udsendte pressemeddelelser på forskellige tidspunkter, for at det ikke skulle se »meget aftalt ud«.

»Vi udøver ikke kalkunjagt mod ministre som en anden sportsgren, men det er klart, at vi har en forventning om, at man som minister taler sandt. Og hvis det viser sig, at ministeren har begået fejl, må vi tage stilling til det efterfølgende,« siger Benedikte Kiær.

Senest har Venstres Jakob Engel-Schmidt (V) kaldt Annette Vilhelmsen i samråd på baggrund af de nye oplysninger i sagen.

»Den tætte kontakt indikerer, at ministeren, allerede før puljen blev oprettet, havde gjort sig tanker om, at Stemmer på Kanten (Huset Zornigs projekt, red.) skulle modtage de her penge - også selvom ansøgningsproceduren efter lovgivningen er åben, så alle kan komme i betragtning til at modtage penge,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Over for Politiken erkender Annette Vilhelmsen, at hun godt kan forstå, hvis nogle tror, at det hele tiden har været meningen, at Huset Zornig skulle have puljen på en million kroner fra Socialministeriet.

»Ja. Og jeg kan specielt godt forstå det, når jeg ser forløbet bagudrettet. Men det har ikke været meningen. Jeg forkludrer det fra start ved at blande pulje og kampagne sammen (ministeriets pulje og Stemmer på Kantens kampagne, red.). Det har jeg beklaget,« siger socialministeren til avisen. Hun erkender samtidig, at »forløbet ikke har været kønt«.