Vi skal til bunds i #Luxleaks

Margrete Auken (SF) Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afsløringerne af Luxembourgs skatteaftaler med et stort antal internationale virksomheder er det seneste af en lang række eksempler på hvordan flere europæiske lande systematisk forsøger at underbyde hinanden på skatteområdet. Det er en samfundsskadelig tendens der medfører et ræs mod bunden hvor afkast på profit puttes i skjul i stedet for at blive brugt til gavn for europæerne ude i den virkelige økonomi som tørster efter investeringskapital.

Der er nu brug for at komme til bunds i sagen og få klarlagt præcis hvordan lande som Luxembourg, men også Holland, Østrig og Irland systematisk giver de multinationale selskaber lov til at slippe for at betale deres rimelige andel til fællesskabet. Sammen med mine grønne kolleger banker vi i disse timer på hos vore kolleger i Europa-Parlamentet for at samle opbakning til et ekstraordinært undersøgelsesudvalg der skal komme til bunds i #luxleaks. Sådan et undersøgelsesudvalg er et godt instrument som har muligheden og ressourcerne til at få den nødvendige aktindsigt og forhøre de relevante beslutningstagere fra lande hvor skatteunddragelsen finder sted. Dermed kan vi forhåbentlig få dannet os et så fyldestgørende billede som muligt af omfanget af skatteunddragelse i EU.

For at få stablet undersøgelsesudvalget på benene skal vi hurtigst muligt have samlet 188 underskrifter ud af de 751 medlemmer som parlamentet huser. Det er noget af en udfordring som heller ikke gøres lettere af at de fleste danske parlamentarikere sidder på hænderne. Det er tilsyneladende lettere for mine danske kolleger at kritisere Juncker end at tage affære og udnytte de redskaber som vi har til rådighed i parlamentet. Jeg håber at de vil komme på bedre tanker og støtter op om forslaget så vi hurtigt og effektivt kan få taget hul på at løse problemet og gøre en ende på den systematiske skatteunddragelse i EU.