»Vi skal ikke have højtuddannede fra Indien til at tage rengøringsjob«

Et flertal bestående af S, DF og SF vil afskaffe greencard-ordning, som oprindeligt skulle hjælpe højtuddannet arbejdskraft til Danmark. Ordningen fungerer ganske enkelt ikke, mener de, men flere partier stritter imod.

S, SF og DF vil nu afskaffe greencard-ordning, da greecard-ansøgerne ofte tager ufaglærte job og dermed ifølge partierne potentielt tager job, som flygtninge kunne besætte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kan det være helt slut med det »grønne kort« for udlændinge.

Et flertal tegner sig nemlig for afskaffelsen af den såkaldte greencard-ordning. Den har siden 2000 - og siden 2008 i en udvidet udgave - eksisteret for at gøre det nemmere for udenlandsk arbejdskraft at komme til Danmark og arbejde.

Men ifølge Beskæftigelsesministeriet var 70 pct. af greencard-indehaverne i 2013 ansat inden for brancher, som primært beskæftiger ufaglærte. Det er stik imod ordningens oprindelige formål, som var at tiltrække højtuddannet arbejdskraft til at arbejde som læger, ingeniører osv, mener flere partier.

Ifølge Jyllands-Posten vil både S, SF og DF stemme for en nedlæggelse af ordningen. Hos de førstnævnte er der en klar grund til, at man vil have afskaffet ordningen.

»Den virker ikke. Vi skal ikke have højtuddannede folk fra Indien og Bangladesh, som ikke er flygtninge til at tage rengøringsjob, som kunne udfyldes ganske godt af flygtninge og dermed være meget vigtig for deres integration,« siger Socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) til Berlingske.

3.840 personer kom til Danmark på ordningen i 2014. Heraf var 1.591 familie til selve greencard-holderen.

Dan Jørgensen nævner, at blandt andet den øgede tilstrømning af flygtninge til Danmark har åbnet Socialdemokraternes øje for de skadelige virkninger af greencard-ordningen. Man bør, ifølge Dan Jørgensen, fremover sikre på ordninger, hvor den pågældende udlænding allerede har kontakt til en dansk arbejdsplads, inden de kommer.

Det er eksempelvis tilfældet med den såkaldte beløbsordning, hvor man i dag skal have et jobtilbud til 375.000 kr. om året på hånden for at få opholdstilladelse. Beløbsgrænsen for denne ordning vil DF, S og SF have hævet til 400.000 kr.

»Hvis bare de kom til Danmark og fik job som ingeniører, læger osv., ville vi ikke have den her samtale. Man kan sikre, at det fører til en ansættelse, hvis der er en kontakt mellem virksomhed og den pågældende person, inden de kommer til landet. De ordninger skal man i højere grad satse på,« siger Dan Jørgensen.

Socialdemokraterne har helt misforstået intentionen bag greencard-ordningen, mener De Radikales leder Morten Østergaard.

»Bundlinjen i det forslag, der nu bliver kørt frem af Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti som et led i et - efter min opfattelse - politisk drilleri mod regeringen, er, at det bliver sværere for virksomheder at tiltrække dygtige udlændinge,« siger de Radikales leder Morten Østergaard og fortsætter:

»At indskrænke i den ordning vil betyde, at vi mister danske arbejdspladser, fordi virksomheder er nødt til at flytte derhen, hvor de kan få alt den arbejdskraft, de har brug for, hvis de ikke må hente udlændinge til landet,« siger Morten Østergaard.

Han pointerer også, at ordningen indebærer, at man skal kunne forsørge sig selv, og dermed er det ikke klogt at afskaffe den, da den danske stat altså ikke har nogle omkostninger ved de personer, der kommer på greencard-ordningen. De Konservative forstår Socialdemokraterne og Dansk Folkepartis kritik af ordningen, men de mener alligevel ikke, at den skal afskaffes.

»Det er en dårlig ide at droppe ordningen. Virksomhederne skal stadig kunne få de medarbejdere, de har brug for, og det giver ordningen mulighed for. De kompetencer, som virksomhederne efterspørger, kan sjældent hentes blandt flygtninge,« siger Naser Khader, de Konservatives udlændingeordfører.

Naser Khader mener dog, at der er brug for et opgør med de problemer, der er forbundet med ordningen, hvor alt for mange greencard-indehavere ender i ufaglærte job.

»Vi deltager gerne i en justering af ordningen, så ordningen kommer til at fungere bedre. Man må lave en ordning, hvor et Green Card er knyttet til en kontrakt med en virksomhed og det arbejde, man får der. Hvis man mister jobbet, så må man rejse igen. Og får man et andet job, mens man sidder i den stilling, man oprindeligt fik Green Card til, så må man søge påny,« siger Naser Khader.