»Vi skal hjælpe færingerne, så deres hvalfangst ikke bliver saboteret«

Dyreværnsaktivister forsøger i disse dage at forhindre grindedrab på Færøerne. Deres kamp er hysterisk og hyklerisk, lyder det fra de Konservative, der vil hjælpe færingerne med den traditionelle fangst.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser voldsomt ud, når en hel bugt er farvet rød af blod fra dræbte grindehvaler, men aflivningen er helt human, og dyreaktivisternes protester er hykleriske.

Sådan lyder reaktionen fra de Konservatives dyrevelfærdsordfører og ordfører for Færøerne, Rasmus Jarlov (K).

Ligesom resten af Folketingets medlemmer har han modtaget en mail fra miljøorganisationen Sea Shepherd, der forsøger at råbe danske politikere op for at standse danske krigsskibe i at patruljere under færingernes hvalfangst. To danske krigsskibe er udstationeret på Færøerne under hvalfangsten.

»Jeg synes, vi skal hjælpe færingerne, så deres hvalfangst ikke bliver saboteret af dyreværnsaktivister,« siger Rasmus Jarlov til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

»Det er selvfølgelig meget dramatisk at kigge på, men grindehvalerne har et godt liv, og aflivningen af dem foregår meget hurtigt. Så jeg synes ikke, at der er grundlag for at piske en stemning op.«

Det konservative folketingsmedlem pointerer, at grindehvalerne har et langt bedre liv end mange af de andre dyr, vi dræber for at spise.

»Så det er hysterisk, overdrevet og hyklerisk at gøre det her til et stort dyrevelfærdsspørgsmål - og jeg tror mest, det handler om, at der er gode billeder i det,« siger han.

Udover at sende mails til de danske politikere og opfordre andre dyreaktivister til at gøre det samme, har Sea Shepherd udsendt frivillige aktivister til Færøerne, hvor de forsøger at forhindre grindedrabene.

Rasmus Jarlov understreger, at grindehvalerne ikke er en truet art.

»Der er tale om en almindelig fangst af et byttedyr, der er blevet jagtet i mange hundrede år. Det er en del af kulturen og kosten på Færøerne, og det skal de selvfølgelig have lov til at fortsætte med,« siger han.

Men det argument giver aktivisterne ikke meget for. Captain Paul Watson, der står i spidsen for Sea Shepherd, henviser til, at færingerne i dag jagter hvalerne fra motorbåde med radioudstyr og moderne våben.

»Det er en perversion af en kultur, hvor hvalerne engang blev dræbt af nødvendighed af mennesker i nød. Nu bliver de slagtet for morskabens skyld.« skriver han på sin Facebook-profil.

Men grindedrabene skal ikke ses som en sport, der skal vurdere på, om der er lige forhold mellem hvaler og mennesker, lyder modargumentet fra Rasmus Jarlov.

»Der er jo heller ikke lige forhold i en svinestald mellem mennesker og dyr. Det er tilladt at slå dyr ihjel for at spise dem. Så længe man gør det så humant som muligt, så er der ikke noget at kritisere,« siger han.