»Vi skal have respekt for den menneskelige mangfoldighed«

Socialdemokraterne kalder det uetisk, at danskere selv vælger deres børns køn på en fertilitetsklinik på Cypern.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På en fertilitetsklinik i det nordlige Cypern kan man selv få lov til at vælge, om man vil have en lille prins eller prinsesse, og det er der flere danske par, der har benyttet sig af. Men det er uetisk at vælge sit barns køn, mener Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S).

»Jeg tager afstand fra det. Det er en helt forkert vej at gå. Vi skal have respekt for mennesket uanset køn, og vi skal have respekt for den menneskelige mangfoldighed. Når teknologien udvikler sig, og nogen ser en mulighed for at udnytte det kommercielt, så er det ud fra mit perspektiv uetisk,« siger han.

I Danmark er det ikke lovligt at vælge et barn fra, bare fordi barnet har det »forkerte« køn, men på Cypern er det lovligt. Derfor er der ikke mulighed for den danske regering at gribe ind over for fertilitetsturismen på den nordcypriotiske klinik, understreger Flemming Møller Mortensen.

»Hvilke love man har i andre lande, det er selvfølgelig uden for vores mulighed for regulering. Menneskets mulighed for at vælge, hvilket køn ens barn skal have, er anderledes i andre lande, end den er herhjemme, og sådan er det. Men derfor er jeg også rigtig glad for den lovgivning, vi har i Danmark,« siger han.

Han roser samtidig, at Sundhedsstyrelsen vil undersøge, hvorvidt det lovligt, at det danske rejseselskab KirugiRejser reklamerer for ture til fertilitetsklinikken på Cypern.

»Det er rigtig godt, at Sundhedsstyrelsen er opmærksom på sagen og undersøger lovligheden i Danmark i forhold til annoncering. Det er op til dem at foretage den her vurdering,« siger den socialdemokratiske sundhedsordfører.

Flemming Møller Mortensen håber dog, at der nu bliver mulighed for at tage sagen op i EU-sammenhæng, hvor man også ofte drøfter etiske problemstillinger og dilemmaer. Det vil være en hel naturlig debat at rejse, mener han.