»Vi ser en trafikulykke udspille sig for øjnene af os, og vi ved godt, hvorfor det går galt«

Dagens overblik: Vi skal i dag forbi Morten Østergaard, der har »mistet sit flammesværd«, en falsk Michael Ziegler, to af de mest udskældte størrelser i dansk politik, Skat og folkeskolereformen. Og så er det i dag, at Danmark træder et skridt nærmere som » ondsindet neokolonial undertrykker« i krigen i Irak og Syrien.

Godmorgen.

Vi er klar med endnu en portion politisk overblik, og vi kaster os direkte ud i det med forsiden på Information.

For i dag 2. behandler Folketinget forslaget om at sende F16-fly og specialstyrker til Irak og Syrien for at bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat.

Det gjorde Danmark også i 2014 - dengang kun i Irak og uden specialstyrker - og derfor har avisen genoptrykt forsiden fra dengang med nogle røde tuschstreger for at vise, at der, ligesom dengang, ifølge Information mangler debat om Danmarks krigsdeltagelse.

Debat om den danske krigsdeltagelse er der også i Politiken, som har både en leder og to analyser af den kommende danske deltagelse.

Lederskribent Marcus Rubin skriver, at »krigen mod IS er uigennemtænkt«.

»Islamisk Stat er et symptom snarere end selve årsagen til kaosset i Mellemøsten og den terror, der kommer derfra. Knuser man IS uden at skabe håb og politisk stabilitet i området, opstår der med stor sikkerhed bare en anden frygtelig gruppe. Automatreaktionen med at sende bombefly på vingerne træder lige ind i det billede af Vesten som en ondsindet neokolonial undertrykker, der forsøger at ydmyge og dræbe muslimer, som IS og andre terrorgrupper forsøger at fremmane«.

Læs indlægget her.

Hvem skal Danmark samarbejde med på jorden?

Regeringen har efter 1. behandlingen skullet svare på en byge af spørgsmål fra Folketinget, 67 helt præcist, om den danske krigsdeltagelse.

Men det er ikke alle svar, der er helt klare, skriver DR Nyheder. Et af de områder, der stadigt står uklart efter spørgerunden, er, hvilke grupperinger Danmark skal støtte og samarbejde med på landjorden i Syrien i den kommende militære indsats mod Islamisk Stat.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) har i svar til Folketingets Forsvarsudvalg skrevet, at den internationale koalition – som ledes af USA, og som Danmark bliver en del af – støtter gruppen Syriske Demokratiske Styrker, der er »en samling af forskellige væbnede syriske grupper«, som forsvarsministeren formulerer det.

Og det vækker bekymring hos flere partier, herunder Martin Lidegaard fra de Radikale, som støtter regeringens forslag om at sende Danmark i krig i Syrien.

»Det er stærkt utilfredsstillende, at den danske offentlighed ikke kan få at vide, præcis hvem vi samarbejder med,« siger den tidligere udenrigsminister til DR Nyheder.

Også Enhedslistens Nikolaj Villumsen er utilfreds med den manglende åbenhed.

Læs den historie her.

Danmarks deltagelse i krig i Syrien og Irak har opbakning fra alle partier i Folketinget undtagen SF, Alternativet og Enhedslisten.

Har du lyst, kan du i øvrigt gå på opdagelse i de 67 spørgsmål og svar lige her.

Regningen for flygtninge gjort op

Fra krig i Irak og Syrien og til de afledte effekter af krigen, nemlig den store flygtningestrøm, hvoraf en stor del er flygtet fra Syrien.

Jyllands-Posten har nemlig fået fingrene i et de første tal fra Finansministeriet, som viser et regnestykke over, hvor meget flygtninge og familiesammenførte kommer til at koste Danmark i kroner og ører.

Fra 2014 til 2020 vil befolkningen vokse med 97.000 på grund af de mange flygtninge, viser regnestykket, og det vil udløse en ekstra regning på 6,4 mia. kroner for årene 2017 til 2020.

»Det vil belaste de offentlige kasser, og derfor står vi med en bunden opgave: Der skal gøres en kæmpeindsats for at få de her mennesker i arbejde, hvis vi skal vriste os fri af krav om meget skrappe reformer og besparelser,« siger finansminister Claus Hjort Frederiksen til Jyllands-Posten.

Det får dog ikke kassemester-Hjort til at ryste på hånden i forhold til de bebudede skattelettelser, som regeringen til efteråret skal forsøge at forhandle hjem. Heller ikke muligheden for at opretholde serviceydelser i Danmark bekymrer, for det kan klares ved effektiviseringer, lyder det fra Claus Hjort Frederiksen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er derimod noget mere pessimistisk og kalder de øgede udgifter for »en bombe under vores velfærdssamfund«.

Læs historien i Jyllands-Posten eller lige her.

Og her kan du læse et fyldigt interview med finansministeren(kræver abonnement).

Folkeskolereformen er en trafikulykke

Videre til et andet hedt emne, folkeskolereformen, som Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, går til angreb på i dagens Berlingske.

Samuelsen mener, at reformen - som LA ikke er med i forliget omkring - er en eklatant fiasko og er blevet en ødelæggende spændetrøje for både elever og lærere i den danske folkeskole, fordi der er alt for mange rigide bindende mål.

»Vi ser en trafikulykke udspille sig for øjnene af os, og vi ved godt, hvorfor det går galt. Det er, fordi man har valgt at centralisere i en grad, så alle er sat om på bagsædet, og så har man sat ratlås på. Man har bestemt, at »one size fits all«, og sådan fungerer det bare ikke. Der vil være forskellige måder at klare forskellige problemstillinger på. Bare man har ét fælles, overordnet mål, så må de enkelte skoler med deres faglige kompetencer finde ud af, hvordan de gør det bedst muligt,« siger Anders Samuelsen, der mener, at »folkeskolen er blevet et eksperiment for nævenyttige politikere«.

Og hvad vil han så med folkeskolen, Anders Samuelsen? Jo, han vil lave en ny ændring, så man forenkler folkeskolen med kun ét overordnet mål, og hvor de enkelte skoler kan tilrettelægge skolen bedst muligt.

Venstre synes dog, at Anders Samuelsen og andre skylder folkeskolen at give den ro til at finde sig selv i den nye reform.

Læs hele historien her og et interview med Anders Samuelsen her.

Manpower skal redde Skat

Regeringen har tilsyneladende indledt en operation 'opgør-med-klagesager-uge'.

I går var det sundhedsminister Sophie Løhde, der afsatte penge til at komme til bunds i antallet af klagesager i sundhedssystemet, og i dag er det noget så plagede Skat, hvor Socialdemokraterne og skatteminister Karsten Lauritzen nu er gået sammen for at redde Skat og problemerne med antallet af klagesager, der hober sig op. Det skriver Politiken.

Borgernes klagesager er nemlig steget fra cirka 8 måneder i 2014 til 13 måneder lige nu. Og den situation er så uholdbar, at Socialdemokraterne har foreslået en redningsaktion, som det formuleres, hvor der tilføres en økonomisk saltvandsindsprøjtning på 115 millioner kroner, som gør det muligt at genansætte 130 ekstra medarbejdere, der skal behandle borgernes klagesager.

»Det her er et af flere nødlidende områder i Skat, hvor der behov for flere ressourcer og mere mandskab. Selv om ankestyrelsen har fået flere penge og medarbejdere, må vi bare konstatere, at sagsbunkerne hele tiden vokser, og at borgerne må vente urimelig længe på at få afgjort deres klagesager. Derfor er vi simpelthen nødt til at gøre noget, og det er skatteministeren heldigvis enig i,« siger Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen.

Og som Jesper Petersen siger, har skatteministeren lyttet og dermed gjort redningsaktionen mulig.

Læs hele historien om redningsaktionen af Skat her.

Dagens analyse

Er at finde i Børsen, hvor avisens politiske kommentator, Helle Ib, har skrevet en analyse om, hvorfor det er muligt for Mette Frederiksen at stå fast på partiets udlændingekurs overfor de Radikale og eventuelt lave en S-regering uden den tidligere regeringspartner.

Det afgørende bliver den økonomiske politik, og der ser Helle Ib en svækket radikal leder, Morten Østergaard.

»Meget tyder på, at Østergaard har mistet sit flammesværd i denne omgang,« lyder det fra Helle Ib.

Læs hele analysen her, hvis du har abonnement.

Dagens debat

Finder vi i Berlingske, hvor Anja Dalgaard-Nielsen, chef for Institut for Strategi på Forsvarsakademiet, og Kenneth Starskov, oberstløjtnant hos Specialoperations skriver i dagens kronik, at »det ikke er nok at sparke en dør ind« for de danske politikere, når det gælder de danske specialtropper, der står til at skulle deltage i Danmarks krig i Syrien og Irak.

Vi skal være på forkant med det næste Irak og overveje, hvad danske specialoperationsstyrker først og fremmest burde bruges til, før vi står i problemer til halsen, skriver de.

»Danske specialoperationsstyrker kan godt sparke døre ind, befri gidsler og sætte terrorister ud af spillet. Den type opgaver kan være nødvendige. Men Danmark ville få mere sikkerhed for pengene ved at anvende sine specialoperationsstyrker proaktivt og forebyggende. Danmarks »hårdeste« militære instrument bør ikke løse opgaver, som andre militære enheder kan løfte. De bør indsættes der, hvor deres særlige træning og organisering i små enheder er en styrke«.

Læs hele kronikken her.

Dagens ups!

Finder vi i Børsen, hvor en klassisk avisfejl har sneget sig ind. Der findes nemlig mindst to Michael Ziegler'e i Danmark.

Ham, som er borgmester i Høje-Taastrup kommune og næstformand i Konservative, og så en advokat i firmaet Plesner, som har bistået Stein Bagger i at oprette et firma gennem Mossack Fonseca, det advokatfirma i Panama, der er blevet afsløret i at hjælpe alverdens rigmænd med at skjule formuer.

Sidstnævnte Zieglers hjælp til Stein Bagger skriver Børsen om i dag, men de er kommet til at sætte et billede ind af Høje-Taastrup-Ziegler.

Som ikke er helt glad for at se sit ansigt i lige den historie.

Dagens...billede fra Uffe Elbæk

Uffe Elbæk er i New York, og hvis du følger ham på Facebook, er du ikke i tvivl om det.

For Alternativets formand har de seneste dage tæppebombet det sociale medie med billeder fra sin tur. Her er et pic fra i dag:

Fik du læst?

Vi slutter med uhæmmet reklame for en af vores egne historier her på politiko.dk. Men den handler også om reklame, så det går nok, tænker vi.

Boeings massive reklamekampagne for deres Super Hornet-kampfly de seneste to uger - du har helt sikkert set en reklame i en avis, hvis du læser avis -  har nemlig trumfet alle andre annoncører i Danmark.

Så klar endda, at »Boeings Super Hornet knuser Oddset-pigen, Peter fra L'easy og alle andre«

Læs den historie her.

Det sker i dag

Statsminister Lars Løkke Rasmussen rejser til Ukraine, hvor han skal mødes med landets præsident Petro Porosjenko, og den nye premierminister, Volodimir Groisman.

13.00 Folketinget skal i dag 2. behandle lovforaslaget om, at sende yderligere militære bidrag til at bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Det samlede danske bidrag vil være på 400 danske soldater, og den militære indsats vil centrere sig om F16-flyene og bombning af Islamisk Stat.

På samrådsfronten er der to af slagsen i dag.

14.00 skal ministeren for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby (V), i samråd om kvaliteten i undervisningstilbuddene til flygtningebørn.

15.00 gælder det så udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V), der skal en tur i den varme stol i et samråd om den stigende efterspørgsel efter studieboliger.