Vi må vente på rent frugt og grønt

Ministeren er bagud med tiltag, der skal sikre os mod farlige bakterier i frugt og grønt.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Fødevareminister Mette Gjerskovs (S) plan for at forbedre fødevaresikkerheden i forbindelse med frugt og grønt er forsinket.

Flere af planens centrale tiltag, der bl.a. skal vejlede producenter af frugt og grønt, er endnu ikke gennemført, selv om de skulle være realiseret i første halvdel af 2012, viser et notat fra Fødevareministeriet. Planen blev vedtaget i december 2011, i kølvandet på det store VTEC-udbrud i Tyskland, hvor 50 mennesker døde af at spise inficerede spirer fra udlandet.

Syv initiativer skulle sikre, at danskere ikke bliver syge af bakterier i primært udenlandsk frugt og grønt. Men status i dag er, at kun to af de syv initiativer er realiseret til tiden. Et krav om, at frosne hindbær koges før anvendelse, er indført med et halvt års forsinkelse. Tre andre initiativer er forsinkede og endnu ikke afsluttet, og et fjerde afventer en rapport fra DTU, før arbejdet kommer videre. Det vækker kritik.

»Tingene skal gennemføres hurtigst muligt. I sidste ende kan forbrugerne blive alvorligt syge, og i værste fald miste livet, hvis varerne ikke er rene. Derfor er jeg skuffet over, at planen ikke er gennemført til den lovede tid,« siger René Christensen (DF), formand for Folketingets Fødevareudvalg.

Næstformand Per Clausen (EL) vil have en garanti fra fødevareminister Mette Gjerskov (S) om, at de forsinkede initiativer afsluttes.

Supermarkedskæden Coops kvalitetschef, Karin Frøidt, glæder sig over, at dele af anbefalingerne nu bliver til virkelighed: »Men det er gået meget langsomt. Redegørelsen fra sidste år var relativt konkret og klar til at gå i gang med. Jeg vil ikke ligefrem kalde det en syltekrukke, men det ærgrer mig, at det har taget så lang tid.«

Fødevareministeren har ønsket at svare skriftligt på kritikken. Hun mener, at planen ikke alene afgør fødevaresikkerheden: »Vi arbejder med fødevaresikkerhed hver dag. Dette er et af mange initiativer i en stadigt mere risikobaseret kontrol,« skriver Mette Gjerskov.

Læs flere artikler i serien Den rene vare