Vi kan ikke leve af kreativitet og viden

Danmark skal være et produktionsland, lyder det i dag fra politikere, økonomer og erhvervsorganisationer. Det ensidige fokus på viden har været for snævert og skadet vores konkurrenceevne.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et historisk paradigmeskift er ved at tage form. Industrisamfundet er i færd med at blive genfødt. Mens det for bare få år siden var den herskende holdning blandt økonomer og toppolitikere, at Danmark udelukkende skal leve af viden, kreativitet og innovation - resten kan kineserne og inderne tage sig af - satses der nu på at bevare og genskabe almindelige produktionsjob. Videnssamfundet er om ikke forældet, så i hvert fald udsat for en grundig revision.

 - Vi skal væk fra det dogme, at vi i fremtiden kun skal leve af viden. Danmark skal også være et produktionsland. Og første skridt er en erkendelse erhvervsliv og politikere imellem, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Industrien flytter hjem

Udviklingen er ved at vende, siger Thorkild E. Jensen, formand i CO-Industri og forbundsformand i Dansk Metal.

 - Vi ser tegn på, at industrijob begynder at flytte hjem igen. Vi skal selvfølgelig være et videnssamfund. Men viden udvikler sig bedst i samspil med produktion, siger han.

Op gennem 00'erne lød budskabet ellers, at produktionen havde det bedst i Kina - i Danmark skulle vi holde os til kreativitet og innovation.

Jan Rose Skaksen, professor i økonomi på CBS, siger:

 - Der var en forestilling om en international arbejdsdeling: Produktion i Kina, viden i Danmark.

Men de seneste par år er der sket noget. I SRSF-regeringsgrundlaget kan man for eksempel læse, at Danmark skal være et »grønt videns- og produktionssamfund«.

Viden forudsætter produktion

Kent Damsgaard, erhvervsøkonomisk chef i Dansk Industri, hilser de nye toner velkommen:

 - Nu er man heldigvis nået frem til, at skal vi have et videnssamfund, der kan lykkes, så skal vi have produktion.

Vi har været for optimistiske de seneste ti år. Derfor halter vi i dag bagefter vores nabolande på industriområdet, lyder det fra Jørgen Rosted, tidligere udviklingsdirektør i FORA, en forsknings- og analyseenhed i Erhvervs- og Byggestyrelsen.

»I 00'erne havde vi skyklapper på og ingen moderne industripolitik. Og vi tabte i konkurrenceevne. Det er jo ikke gammeldags fabrikker med ufaglært masseproduktion, vi skal leve af, men højteknologisk, automatiseret produktion, som netop kræver højtuddannet arbejdskraft,« siger han.

Konklusionen er den samme hele vejen rundt: Danmark skal fortsat være et industrisamfund, ellers overlever videnssamfundet ikke.