»Vi imamer er en del af løsningen«

Mohammed Ali Blaoo er imam i Københavns nye stormoské på Rovsingsgade. Og han ryster på hovedet over, at imamerne i Danmark fravælges i kampen mod radikalisering.

Mohammed Ali Blaoo er imam ved den nye moské i Rovsingsgade i København, han undrer sig over, at man ikke vil bruge imamerne i den kommende indsats mod radikalisering. Fold sammen
Læs mere

Imamerne blev tirsdag officielt pillet ud af regeringens store plan mod radikalisering. Regeringen ønskede ellers, at de muslimske forkyndere skulle være med til at hive unge ud af den radikalisering, som blandt andet indebærer, at mindst 110 personer er rejst fra Danmark til Syrien og Irak for at kæmpe.

Men Dansk Folkeparti blokerede som forligsparti for, at satspuljemidler afsættes til imamerne i forbindelse med planen, som blev vedtaget tirsdag. Imamerne er med DFs integrationsordfører, Marin Henriksens, ord »en del af problemet og ikke en del af løsningen«.

Sådan ser Mohammed Ali Blaoo ikke på det. Han er imam i Københavns stormoské, hvis minaret rejser sig på Rovsingsgade på det ydre Nørrebro. Via tolk forklarer han her sit syn på den radikalisering, der er en af de mest omdiskuterede problemstillinger i Danmark.

»Det er først nødvendigt at få nogle definitioner på plads,« siger den 27-årige imam:

»Alle akademikere i USA, Europa og de arabiske lande er enige om, at ekstremisme ikke har nogen religion. Det er fuldstændig urimeligt at tale om islamistisk radikalisering, fordi der er radikalisering i alle religioner.«

Anerkender du ikke, at der er radikaliserede islamister i Danmark?

»Vi fordømmer ekstremisme, uanset om den kommer fra muslimer eller ikkemuslimer. Men hvis du kalder det islamistisk ekstremisme, fordømmer du verdens halvanden milliard muslimer og gør dem alle til ekstremister. Vi skal hellere fordømme dem, der gør noget forkert.«

Så lad os tale om de mindst 110 personer, som er rejst fra Danmark til Syrien eller Irak for at kæmpe. Er de et problem i dine øjne?

»Selvfølgelig er det et problem, men vi skal finde årsagen til, at de tager af sted. Ligesom hvis man går til lægen med ondt i maven, skal man vide, hvad der er galt, før man kan behandle lidelsen,« siger Mohammed Ali Blaoo, som afviser at have kontakt til personer, som er rejst til konfliktzonen eller har planer om det:

»Vi har under fredagsprædiken og eidbøns-prædiken klart og tydeligt opfordret alle til ikke at rejse derned.«

Tillid til imamerne

Under fredagsbønnen 16. januar tog imamen ifølge flere avisreportager også kraftigt afstand til det terrorangreb, som to dage før havde ramt det franske magasin Charlie Hebdo i Paris og dræbt 12 personer.

»Hvis man føler sig ramt af en uretfærdighed, skal man ikke svare med våben, men med dialog,« siger imamen, som er født i Libyen og har boet i Danmark de sidste otte måneder:

»Jeg forstår ikke, at vi skulle være en del af problemet og ikke løsningen. Og selv om man betragter os som en del af problemet, skal man ikke ekskludere os. Kun vi imamer kan give unge det teologiske argument til at komme ud af ekstremisme og ind på en moderat linje. Vi imamer er en del af løsningen.«

VINK, som er en viden- og rådgivningsenhed om tidlig radikalisering under Københavns Kommune, er i dag inviteret ud til moskeen for at diskutere muligheden for et samarbejde om antiradikalisering.

»Vi har en sjælelig magt over muslimerne. Man har en pligt til at lytte til imamerne, og imamerne har en pligt til at bevare roen og trygheden i det danske samfund. Derfor opfordrer jeg også kommunen, staten og borgerne til at have tiltro til imamerne, fordi vi kan være en kæmpe del af løsningen på radikaliseringen,« siger Mohammed Ali Blaoo.

Har du forståelse for, hvis folk er skeptiske over for imamerne på baggrund af Muhammed-krisen?

»Man skal ikke opfatte imamer så firkantet. Det kan godt være, at nogle er skeptiske på grund af forkerte handlinger fra bestemte imamer, men det er ikke retfærdigt at sige, at alle imamer er en del af problemet og ikke en del af løsningen.«Hvordan ser du selv på Muhammed-tegningerne?

»Jeg var ikke i Danmark, da det skete, men vi taler vel generelt, og vi siger nej til, at profeter tegnes uanset, om han hedder Muhammed, Jesus eller andet. Vi går ind for ytringsfrihed, men det betyder ikke, at man skal krænke andres religiøse helligheder. Der er ingen absolutte friheder,« siger imamen og fortsætter:

»Jeg er fri, er jeg ikke? Lad os forestille os, at jeg parkerer min bil midt i et kryds. Du spørger hvorfor. Jeg er fri, svarer jeg. Du siger så, at jeg blokerer trafikken. Man er nødt til at tage hensyn til andre, også deres tro,« siger imam Mohammed Ali Blaoo fra moskeen på Rovsingsgade i København.