»Vi havde grund til at tro, at det var et dårligt samarbejdsklima, der drev hende«

Allerede for et år siden blev Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, advaret om rod med EU-støtte af den daværende DFer Rikke Karlsson.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, blev allerede for et år siden advaret om rod med EU-støtten til partiet.

Det fremgår af mails sendt til partiformanden fra den daværende DFer Rikke Karlsson, som DR og Ekstra Bladet har fået indsigt i.

De seneste dage er det blevet afsløret, hvordan Dansk Folkeparti angiveligt har brugt EU-støtte uberettiget til blandt andet to sommergruppemøder, medietræning og en avisannonce.

Rikke Karlsson advarede ifølge DR allerede 9. september 2015 Kristian Thulesen Dahl om, at det ikke var muligt at få indsigt i forbruget hos den europæiske partialliance MELD og den tilhørende fond FELD, hvorigennem Dansk Folkeparti har fået støtte fra Europa-Parlamentet.

Medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt (DF) var desuden i en periode formand for MELD, og Rikke Karlsson skrev flere gange til Thulesen Dahl, at Messerschmidt ikke ville give hende indsigt i, hvordan EU-midlerne i MELD og FELD blev brugt.

Ekstra Bladet skriver, at Rikke Karlsson allerede i sommeren 2015 advarede DF-formanden om forholdene i MELD via SMS.

Af mailsene fremgår det også, at Rikke Karlsson indtil flere gange forsøgte at få et møde med DF-formanden om forholdene i MELD –  senest 10. oktober 2015 kontaktede hun Kristian Thulesen Dahl for at få et møde i stand.

Thulesen Dahl: Vi havde aftalt at mødes

Kristian Thulesen Dahl meddeler nu i en skriftlig kommentar til Berlingske, at han havde planlagt at mødes med Rikke Karlsson. Mødet skulle angiveligt have fundet sted onsdag 14. oktober, men Berlingske har ikke set dokumentation for, at mødet reelt var aftalt. Rikke Karlsson afviser desuden over for Berlingske, at hun havde en aftale med Kristian Thulesen Dahl om at mødes den onsdag.

Tirsdag 13. oktober valgte Rikke Karlsson at melde sig ud af Dansk Folkeparti og i stedet blive løsgænger i Europa-Parlamentet, og ifølge Berlingskes oplysninger gav Kristian Thulesen Dahl i den forbindelse over for Karlsson udtryk for, at hendes udmeldelse kom bag på ham.

Kristian Thulesen Dahl meddeler da også i sin skriftlige kommentar, at han var overrasket:

»Kort før Rikke Karlsson sidste år overraskende valgte at udmelde sig af DF, havde jeg tilbudt at mødes med hende for at gennemgå hendes bekymringer. Det blev så desværre ikke til noget, idet hun dagen før vi skulle have mødtes, meldte sig ud og afbrød forbindelsen til os,« skriver Kristian Thulesen Dahl, der ikke har ønsket at stille op til interview.

»Det ærgrer mig selvsagt rigtig meget i dag, at vi ikke dengang fik talt ud om tingene. Så meget desto vigtigere er det nu, at der bliver ryddet endeligt op i rodet omkring Meld,« lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.

Dårligt samarbejdsklima

Rikke Karlsson advarede indtil flere gange om, at hun ikke havde mulighed for at se dokumenterne fra MELD og FELD igennem, men DF-ledelsen tolkede det som, at det handlede om dårligt samarbejde med Morten Messerschmidt, understreger Kristian Thulesen Dahl.

»Både Søren Espersen (næstformand i Dansk Folkeparti, red.) og jeg lyttede bestemt til Rikke Karlssons bekymringer. Men vi havde grund til at tro, at det var et dårligt samarbejdsklima med Morten Messerschmidt, der drev hende,« lyder det fra DF-formanden.

Rikke Karlsson afviser blankt den udlægning.

»Selvfølgelig handlede det ikke om dårligt samarbejdsklima. Det handlede om, at jeg havde mistet tilliden til Morten Messerschmidt. Det handlede ikke om vores uenigheder, det handlede om, at jeg havde mistillid til, at tingene var foregået efter reglerne,« siger Rikke Karlsson til Berlingske.

Karlsson: Vi aftalte aldrig at mødes

Mens Kristian Thulesen Dahl er af den overbevisning, at han skulle mødes med Rikke Karlsson om sagen, afviser Karlsson, at de havde en fast aftale.

»Det havde vi overhovedet ikke. Vi talte sammen i telefon om lørdagen (10 oktober 2015, red.), efter jeg havde sendt ham en redegørelse om sagen. Vi havde en aftale om, at han skulle ringe til mig, når han havde set redegørelsen, men det gjorde han ikke,« siger hun.

Rikke Karlsson føler sig stødt af, at Dansk Folkepartis ledelse i hendes øjne tørrer ansvaret af på Messerschmidt, som tirsdag udtrådte af Dansk Folkepartis ledelse som en konsekvens af sagen.

»Kristian Thulesen Dahl udstiller det som om, at Morten er den eneste, der har haft et ansvar i det her. Selvfølgelig har Morten haft et ansvar, men en øverste leder bliver nødt til at lytte, når to af hans europaparlamentsmedlemmer i over tre måneder forsøger at gøre opmærksom på, at der er noget helt galt,« siger Rikke Karlsson med henvisning til medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti Jørn Dohrmann, der også har kontaktet Kristian Thulesen Dahl om sagen.

Dansk Folkepartis gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, er nu ved at gennemgå alle sager om EU-støtte til Dansk Folkeparti for at afgøre, om den er blevet udbetalt uberettiget, og om den i så fald skal tilbagebetales.