»Vi har tillid til lovlydige virksomheder,« skrev Venstre i Facebookopslag. Der var bare et problem

Vi har tillid til lovlydige virksomheder, skrev Venstre i Facebookopslag. Partiet havde dog hverken betalt for eller fået lov at bruge det medfølgende fotografi taget af en prisvindende Politiken-fotograf. »Klart tyveri,« siger avisens fotochef. Vi skal selvfølgelig overholde de regler, der er, erkender Venstres pressechef.

Serien af fotografier, som skildrede statsminister Mette Frederiksen bag kulisserne i coronakrisens første måned, er taget af den prisvindende fotograf Mads Nissen, og blev bragt i Politiken 24. april. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man var i tvivl om Venstres standpunkt i den store »corona-udskamningsdebat«, som har kørt i den seneste uge, fik man en klar melding søndag eftermiddag på partiets Facebookside:

»Vi er imod regeringens udskamning,« skrev partiet på et opslag, som fortsatte: »Vi har tillid til danskerne og lovlydige virksomheder«.

Men med opslaget kom Venstre til selv at overtræde loven.

I sit opslag benyttede partiet et fotografi, der indgår i en meget omtalt fotoserie fra Politiken, som partiet hverken har fået lov til eller har købt retten til at anvende.

Serien af fotos, som skildrede Mette Frederiksen bag kulisserne i coronakrisens første måned, er taget af den prisvindende fotograf Mads Nissen, og den blev bragt i Politiken 24. april.

I serien indgik et foto af et talepapir, hvorpå nogen – det vides ikke, om det var embedsmænd eller politikere – med rød pen havde skrevet »udskam de, der ikke opfører sig fornuftigt«.

Mette Frederiksen blev 1. maj spurgt til omstændighederne omkring talepapiret og det røde notat. Hun svarede, at talepapiret ikke var et, hun har anvendt. Ikke desto mindre er talepapiret blevet læst som et bevis på, at »udskamning« har været en del af ordbrugen i regeringen i håndteringen af coronakrisen.

Problemet med Venstres Facebookopslag er, at der er ophavsret på billeder. Og ophavsretsloven, der blandt andet er til for at beskytte små enkeltmandsvirksomheder, er ret klar i spyttet. En ophavsmand til et værk har eneret over det. Også i sociale medier-tidsalderen.

»Virkelig groft«

Fotochef på Politiken Thomas Borberg kalder Venstres brug af billedet »virkelig groft«:

»Det er klart tyveri. En klokkeklar krænkelse af ophavsretten. Og derfor er det jo dobbelt ironisk, at partiet bruger billedet til en tekst om lovlydige virksomheder, når de ikke er det selv i denne forbindelse. Derudover er det en skærpende omstændighed, at redaktionelt indhold på den måde anvendes som politisk propaganda og ude af kontekst. Det er virkelig groft,« siger Thomas Borberg.

Han fortæller, at Mads Nissens fotoserie ikke – som ellers er kutyme – er sendt videre til billedbureauet Ritzau/Scanpix, hvorfra de kan købes og anvendes af andre medier.

»Dette er ikke billeder, vi er interesserede i at se florere uden for Politiken eller uden for den rette kontekst,« siger Thomas Borberg.

»Det får vi pillet ned«

Hos Venstre erkender pressechef Søren Olufsen sent søndag aften, at partiet i sin hyldest af lovlydige virksomheder selv har brudt loven.

Kort efter klokken 22 blev opslaget pillet af Venstres Facebookside. På det tidspunkt var det delt af blandt andre flere folketingskandidater og vælgerforeninger og havde modtaget knap 500 »likes«.

Det er jo pudsigt, at I skriver, at I har tillid til lovlydige virksomheder – og så tager I et billede, som skal frikøbes, men det har I ikke gjort?

»Nej, det er en beklagelig fejl, og det får vi pillet ned. Og vi tager fat i Politikens fotograf og får forklaret ham, at det er en fejl.«

Det kan være, der kommer en regning?

»Det vil være helt okay. Vi skal selvfølgelig overholde de regler, der er.«

Fotochef Thomas Borberg opfordrer de politiske partier til at have mere respekt for ophavsretten.

Får Venstre en regning mandag?

»Ja, det gør de. Desværre bliver den ikke stor nok. Vi har haft mange af den type sager før. Det er ikke kun Venstre. De politiske partier går til grænsen – og ofte går de over den. Når vi påpeger, at de er med til at udsulte enkeltmandsvirksomheder såsom freelancefotografer og de frie medier, så siger de »uha, det vidste vi ikke«, men det er jo professionelle mediefolk, som sidder og laver deres grafikker,« siger fotochefen.

Debatten om udskamning – og dermed også Venstres Facebook-gimmick – kom blandt andet af, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) for nylig fik kritik for at »udskamme« Ikea og landets zoologiske haver for enten at genåbne eller for at lufte planer om at genåbne.

Det har fået både virksomhedsledere og oppositionen til at påpege, at man ikke kan lede med moral, men med klar lovgivning og utvetydige regler.