»Vi har jo også en nationalsang og en nationalfugl ...«

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil brede tankerne i det nye nordiske køkken ud til almindelige danskeres hverdagsmad, og det skal konkurrencen om at finde Danmarks nationalret hjælpe med. Og det er på ingen måde en gimmick, men i bund og grund værdipolitik, lyder det.

»Det kunne være fedt, hvis det faktum, at vi har verdens bedste kokke og restauranter herhjemme, betyder, at folk nu begynder at lave verdens bedste mad – den danske mad – ude i hverdagskøkkenerne,« siger fødevareminister Dan Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det verdenskendte nye nordiske køkken skal ikke kun høre hjemme på dyre gourmetrestauranter i København, men ud i de små køkkener i danske hjem. Sådan lyder opfordringen fra fødevareminister Dan Jørgensen (S). Han forventer, at konkurrencen om at kåre Danmarks nationalret vil kickstarte en debat, der skal bevæge danskerne i den rigtige retning. Og tiden er moden, vurderer ministeren.

»Eliten går forrest. Vi har forskningsmiljøer, der forsker i, hvordan vi får udbredt den ny nordiske tankegang til hele landet, restauranterne gør det, og tv-kokkene inde i fjernsynet er alle varme fortalere for det her. Da Bjarne Riis vandt Tour de France, begyndte rigtig mange danskere at cykle i fritiden, og det kunne være fedt, hvis det faktum, at vi har verdens bedste kokke og restauranter herhjemme, betyder, at folk nu begynder at lave verdens bedste mad – den danske mad – ude i hverdagskøkkenerne. Vi skal ikke alle sammen være René Redzepi (kok på NOMA, red.), men vi kan få meget ud af det alligevel,« siger ministeren.

Så det er den brede offentlighed, du vil have med på bølgen?

»Ja, præcis. Der er intet dårligt at sige om den nye nordiske gourmetbølge, det er rigtig fedt, og vi skylder dem meget, men nu er tiden kommet til, at det skal være et folkeprojekt, ikke kun et eliteprojekt. Det handler om bred maddannelse i hele Danmark.«

Hvordan vil det at kåre Danmarks nationalret bidrage til det?

»Kender jeg danskerne ret, vil det her føre til kæmpe debat. Jeg ved, at den debat, jeg startede i sommer om det gode måltid, virkelig har skabt diskussioner ude i landet. Det håber jeg også, at det her vil gøre. Nu går det ikke på, om Dan Jørgensen er en idiot eller ej, fordi han blander sig i det, vi spiser. Nej, nu kommer det til at handle om det, det skal handle om, nemlig maden.«

Du er netop blevet kritiseret for at blande dig i, hvad vi spiser. Er det så ikke en underlig tanke at skulle udvælge én specifik ret som Danmarks nationalret?

»Vi har jo også en nationalsang, en nationalfugl og alt muligt andet, så det er jeg ikke så bekymret for. Det er heller ikke sådan, at der vil udkomme et manifest fra ministeriet, der dikterer, at alle danskere skal spise den kårede ret hver anden dag. Det handler mindst lige så meget om processen og debatten, end hvad det så ender med at være for en ret.«

Men er det så ikke bare en gimmick?

»Nej, det handler faktisk om værdier. Hvorfor skal det handle om kriminalitet og udlændinge, før det er værdipolitik. Det er noget vrøvl. Det her er da også værdier, der fylder rigtig meget i danskernes hverdag. Alle er jo enige om, at vi skal underbygge en masse former for kultur i Danmark, om det så er sport, musik, litteratur, billedkunst og så videre, og min pointe er, at madkultur er mindst ligeså kulturbærende. Alle spiser jo tre gange om dagen.«

Tror du helt ærligt, at danskerne vil engagere sig i det her og stemme?

»Jeg er 100 procent sikker på, at det vil engagere rigtig mange mennesker med masser af positiv energi. Man kan jo ikke åbne en tv-station, uden at der kører et madprogram. Folk er virkelig interesseret i mad, så jeg håber, at der nu er en mulighed for, at vi kan begejstre hinanden.«Men vil det få os til at spise bedre og sundere?

»Det håber jeg. Det at spise bedre, handler jo ikke kun om at spise sundere, men også om at have respekt for maden, fokusere på råvarerne, værne om vores madkultur. Man samles jo allerede rigtig meget om maden i Danmark, og det skal vi dyrke noget mere.«

Er der for lidt fokus på dansk madkultur?

»Ja, og jeg tror ovenikøbet også, at vi ikke i samme grad som tidligere laver lige så meget dansk mad. Vi har glemt nogle af vores nationale retter og egnsretter, og vi har udskiftet nogle af de traditionelle gode, gamle danske råvarer med noget, vi får udefra. Vi skal ikke holde op med at spise italiensk eller kinesisk, men det er da et paradoks, at folk flyver fra New York for at spise dansk mad i København, mens spaghette bolognese er det, vi spiser mest af herhjemme. Jeg skal ikke bestemme, om folk spiser spaghetti, jeg elsker det selv – jeg påpeger bare paradokset.«

Hvad nu, hvis danskerne ender med at pege på spaghetti bolognese som det, der skal være Danmarks nationalret?

»Jamen, så er det sådan, det er. Jeg tror bare ikke, at vi ender dér. Det er danskernes stemmer, der skal afgøre det, og jeg tror i virkeligheden, at danskerne er stolte af vores traditioner og madkultur, så det gør jeg mig ikke de store bekymringer om. Jeg er åben, og så må vi se, hvor processen ender.« Hvad vil du stemme på?

»Nu vil jeg jo helst ikke foregribe begivenhedernes gang ...«

Men hvad kan du godt lide af dansk mad?

»Jeg er ret vild med en nystegt rødspætte med nye danske kartofler og lidt persille henover. Det er virkelig lækkert. Men jeg er også meget påvirket af det her med sæsoner og årstider, så nogle retter synes jeg er lækre om sommeren, andre om efteråret og om vinteren.«

Hvis du læser på mobil, så klik her for at stemme på din yndlingsret.