»Vi håber selvfølgelig, han kommer, når vi beder om det«

Den pengeindsamlingsklub, som lokale socialdemokrater i Aalborg har oprettet, har gjort det muligt for virksomheder at forblive anonyme, selv om de giver over 20.000 kr. i partistøtte, forklarer klubbens formand.

Socialdemokraterne i Aalborg har ladet sig inspirere af bl.a. Venstre og samler penge ind til partiets borgmesterkandidat via en erhvervsklub, hvor bidragene og bidragyderne ikke offentliggøres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne i Aalborg erkender nu helt åbent, at de i forbindelse med kommunalvalget udnytter et hul i de danske regler for åbenhed om pengebidrag fra erhvervslivet.

Selv om navnene på virksomheder skal oplyses til kommunen, når bidraget er over 20.000 kr., så har de nordjyske socialdemokrater oprettet en klub kaldet Aalborg Erhvervsklub af 2013, hvor virksomhederne f.eks. kan indbetale knap 35.000 kr. uden at få navnet frem i offentligheden.

Dermed kan vælgerne ikke få at vide, hvilke erhvervsfolk borgmesterkandidat Thomas Kastrup-Larsen (S) måske – måske ikke – skylder en tjeneste til en værdi af over 20.000 kr.

Ifølge eksperter er der intet ulovligt ved konstruktionen, selv om den strider med hensigterne med loven.

Erhvervsklubbens formand er Aalborgs tidligere socialdemokratiske lokalformand Henning Hjorth Jensen. Han forklarer til Berlingske, at selv om klubben først er oprettet i år, så har medlemmerne allerede nået at rejse 170.000 kr. til borgmesterkampagnen.

»Man betaler efter, hvor stor virksomheden er. Jo flere ansatte, jo mere skal man betale. De mindste betaler 2.500 kr., men det er maksimalt 15.000 kr. Ved siden af det beløb, kan de give til Thomas Kastrup-Larsens valgkamp. Vi har fået knap 60.000 kr. fordelt på tre bidragsydere, og det er penge, som er betalt ud over kontingentet,« lyder det fra Henning Hjorth Jensen, som oplyser, at der er tale om tre nordjyske erhvervsbosser.

Den ene betaler tilmed det højeste klubkontingent på 15.000 kr., og vedkommendes samlede indbetaling når dermed op på knap 35.000 kr.

Udnytter I ikke et hul i loven, så man samlet set kan betale mere end 20.000 kr. uden at få sit navn frem?

»Jo, det er noget, vi har taget ved lære af fra andre partier. Heroppe har vi simpelthen været så regelret, men nu benytter vi os af de muligheder, som de liberale foreninger bruger,« siger klubformanden med henvisning til Venstre, som var blandt de første til at bringe de såkaldte erhvervsklubber til Danmark efter amerikansk forbillede.

Nødt til at bruge samme metoder som andre

Ånden i loven er jo, at vælgerne skal vide, hvem der giver mere end 20.000 kr. Strider jeres klub ikke mod de hensigter?

»Jo, men så må man lave reglerne på en måde, så alt kommer frem. Så længe der er ulige vilkår, så er vi nødt til at bruge samme metoder, som andre gør,« siger Henning Hjorth Jensen, der oplyser, at ingen i erhvervsklubben får løn for deres arbejde, men at klubben udover partistøtten har udgifter til at afholde møder, hvor der er spisning og eventuelt kørselshonorar til oplægsholdere.

Hvorfor er det overhovedet nødvendigt, at erhvervslederne skal kunne bevare deres anonymitet samtidig med, at de betaler mere end 20.000 kr.?

»Det hænger mest sammen med, at medlemmerne godt ved, at pengene vil gå til Thomas’ valgkamp. Men det er en forudsætning for, at de vil være med i klubben, at de kan være anonyme. For os drejer det sig simpelthen om at få pengene ind, men også om at få netværket tilstrækkeligt stort til, at det kan blive et godt sted at lægge sit øre ind, når man vil vide, hvordan det føles uden for de politiske kontorer,« siger Henning Hjorth Jensen.Hvad kommer der den anden vej, når I giver 170.000 kr.?

»Det er ikke bundet op på, at vi forventer noget, men vi håber selvfølgelig, han kommer, når vi beder om det,« siger klub formanden.

TV: S i Aalborg tilbagebetaler hemmelig donorstøtte:

 

Er du på mobilsitet, da klik her.