»Vi flyttede ikke Sonia, fordi det hele sejlede i folkeskolen«

Sonia er i færd med at skrive farvelkort til sine kammerater i friskolen på Islands Brygge. I weekenden flytter hun, mor, Marlene van der Zee, og resten af familien til Birkerød, hvor Sonia igen starter i folkeskole. Foto: Sofie Mathiassen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Lejligheden på Islands Brygge er pakket ned i flyttekasser, og bordet i køkkenet flyder med papir og glimmertuscher.

Niårige Sonia skriver personlige hilsener til sine venner på Den Grønne Friskole med de ting, hun bedst kan lide ved dem, for i morgen har hun sidste skoledag.

I weekenden flytter familien til Birkerød, og Sonia skal igen gå i folkeskole efter to år på friskolen.

Sonja fortæller, at hun kommer til at savne den kreative friskole på Amager, hvor skoleskemaet er skiftet ud med ugentlige temaer, og eleverne ikke er fordelt på klassetrin.

»Det har været rart at være så meget sammen med elever fra andre årgange, og så har det været fedt at være så meget udenfor og på så mange ture. Det gjorde vi ikke så tit på den folkeskole, jeg gik på før. I det hele taget har det været rart at gøre tingene lidt anderledes,« siger Sonia.

For nylig rykkede skolen eksempelvis med kort varsel fire dage til Horsens under byens tegneseriefestival – fordi muligheden bød sig. Det samme gjaldt, da en kirurg besøgte skolen for at skære i knogler og forklare om kroppens anatomi. Eller da to jordemødre medbragte døgnfriske moderkager og fortalte om menneskets forplantning.

Overskud og nytænkning

»Vi flyttede ikke Sonia, fordi det hele sejlede i folkeskolen. For os handlede det om, at vi fandt en friskole med en mere nysgerrig tilgang til børnenes læring. På samme tid fik vi en fornemmelse af, at lærerne er der, fordi de virkelig tror på det og har et engagement, man ikke finder i folkeskolen. Man kan også finde gode og engagerede lærere i folkeskolen, men der var noget her, som stak ud,« siger Sonias mor, Marlene van der Zee:

»Vi fandt mere overskud på friskolen og plads til nytænkning. Der er så mange bånd på folkeskolen, hvor der herude er mulighed for, at de kan gribe en chance, hvis den byder sig, selv om de havde planlagt noget andet. Uden at Forældreintra går amok over, at børnene misser en side i matematikbogen,« siger Marlene van der Zee.

Hendes kæreste, Brian Jensen, kommer hjem med de to yngste, Ole og Elise. Han understreger, at valget ikke var et fravalg af folkeskolen.

»Jeg vil ikke argumentere for, at man nødvendigvis skal sende sine børn i friskole. Folkeskolen som projekt er rigtigt fint. Og vi startede også Sonia op i folkeskolen med det for øje, at hun fik kendskab til et bredt udsnit af befolkningen. Det var bare ikke rigtigt tilfældet, for så er det geografien, der bestemmer. Og her må man sige, at vi er ret ens på Islands Brygge. Jeg kan sagtens følge argumentet om, at man skal bakke op om folkeskolen, men det er også fint, at der er andre muligheder. Man vil jo gerne gøre det bedste for sine børn,« siger Brian Jensen og tilføjer, at parret mener at have fundet en god folkeskole til børnene efter flytningen.

»Der er det også gået op for mig, at der er stor forskel på folkeskoler, og der har vi fundet en skole med nogle værdier og traditioner, som lyder gode,« siger han.

Ved køkkenbordet skriver Sonia videre på kortene til friskolevennerne.

»Det er ret mærkeligt, og jeg er lidt nervøs over at skulle tilbage på en folkeskole. Det er lidt vildt,« siger hun:

»Men det kommer nok også til at være sjovt.«