»Vi er til for Danmark«

Berlingske løfter sløret for den prolog, som Pia Kjærsgaard har skrevet til en omdiskuteret teaterforestilling om Dansk Folkeparti.

Pressefoto fra den kommende forestilling »De stuerene«, der har premiere 4. februar i Kolding. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr: Mungo Park Koldíng

Dansk Folkepartis (DF) historie er ikke en teaterforestilling værd. Så klar er meldingen fra en række teatre, der som omtalt forleden i Berlingske har sagt nej tak til at købe og opføre en forestilling om DF, alene fordi den handler om Danmarks største blå parti.

Det er Mungo Park Kolding, der står bag forestillingen »De stuerene« om DFs historie, der har premiere 4. februar i Kolding. Første uge er »ved at være udsolgt«, som udtrykker det. Angiveligt har der været stor interesse blandt lokale DFere. Men blandt andre teatre har interessen for at købe forestillingen foreløbig været behersket. Nogle teatre har ifølge direktøren begrundet deres afslag med, at »DF skal ikke have plads på deres scene«. Som han siger, »så lader argumentet til at være, at alene det at lave noget om DF, det er at give dem taletid«.

Det er endnu ukendt, hvad »De Stuerene« handler om. Men Berlingske kan her løftet sløret for forestillingens prolog. Den er skrevet af partistifter og folketingsformand Pia Kjærsgaard. Den handler om de drømme, hun gjorde sig, da DF blev stiftet i 1995.

Talen

»En drøm om indflydelse

Råb! Kaos! Uorden! Sådan husker jeg Fremskridtspartiets berygtede landsmøde i 1995.

Enhver, der har lyst til at se det, kan gå ind på Danmarks Radios hjemmeside, hvor reportagen ligger i ”Bonanza”. Jeg har ikke selv haft behov for at gense mødet. Men sådan begyndte det hele.

Historien om Dansk Folkeparti. Historien om kampen for indflydelse til gavn for Danmark.

Om jeg dengang havde nogen drøm om Dansk Folkeparti, ved jeg faktisk ikke. Men vi var nogle stykker, som indså, at Fremskridtspartiet var og blev en politisk blindgyde. Partiet var en vittighed i medierne og i befolkningen. Jeg forstod, at vi aldrig ville opnå noget i dette parti.

Så måske begyndte det som en drøm om ro og orden, seriøst politisk arbejde og om at ”gøre en forskel” i dansk politik.

Og er det ikke alle seriøse politikeres drøm at opnå indflydelse? Fremskridtspartiet var ”alt eller intet”. Kredsen bag Dansk Folkeparti ville noget helt andet.

Vi vidste måske dengang ikke helt, hvad vi ville. Men vi vidste, hvad vi ikke ville. Drømmen var et parti for alle. Et parti med en sammenhængende politik. Et parti med politikere, der tager deres kald alvorligt.

Partinavnet fandt vi på hjemme ved mit spisebord. Vi skrev en masse mulige navne op på et stykke papir. ”Moderaterne” var et af dem. De fleste navne landede i papirkurven med det samme. Jeg husker, at det var min mand, Henrik, der kom på navnet ”Dansk Folkeparti. Vi kiggede alle på hinanden, og sagde ”Ja, her har vi det”.

Dansk Folkeparti er vel det mest værdiladede navn på et politisk parti i Danmark, fordi det præcis afspejler, hvem vi er, og hvad vi står for som parti. Vi er til for Danmark. Vi er et folkeparti, fordi vi ikke lefler for bestemte grupper eller klasser.

Nogle vil påstå, at betegnelsen ”dansk” ekskluderer nogen. Men så har de ikke forstået vores parti. For som Grundtvig skrev i ”Folkeligheden” i 1848 – et år før Danmarks Riges Grundlov blev skabt: ”Til et Folk de alle hører, Som sig regne selv dertil, har for Modersmaalet Øre, har for Fædrelandet Ild”.

Danmark har altid haft indvandring. Et folk er en levende organisme. Vores lille land er resultatet af danskernes samspil med omverdenen at gøre. Huguenotter, jøder, tyskere, ungarere, hollændere, tyrkere og mange andre; alle er de blevet en del af vores land og vores folk. Landet er måske ikke noget særligt. Men det er det for os. Det er vores. Vi har fået det i arv.

Det naturlige samspil over århundreder har intet med nutidens masseindvandring af gøre. Det blev klart for mig allerede i firserne. Masseindvandring af mennesker med en helt anden kulturbaggrund har skabt store problemer; ikke bare i Danmark, men i de fleste vestlige lande.

Indvandringen koster ikke bare penge, den truer også sammenhængskraften og solidariteten i en befolkning – og dermed også det demokrati, som kun kan eksistere i nationalstaten.

Dansk Folkeparti har i dag ændret det politiske landskab. Vi er IKKE Sverige, og det skal vi være stolte af. Vi har en offentlig debat, som mange i Europa misunder os. Det skyldes ikke mindst, at Dansk Folkeparti har præget Danmark gennem nu mere end 20 år. Indflydelsen er ikke længere nogen fjern drøm. Det er blevet virkelighed.

Jeg ønsker god fornøjelse med forestillingen.

Med venlig hilsen

Pia Kjærsgaard«