»Vi er nu nået til det punkt, hvor regeringen må gribe ind«

Regeringen griber nu ind i konflikten mellem lærerne og KL og afskaffer lærernes arbejdstidsaftale. Børn og lærere skal tilbage i skole på mandag.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og undervisningsminister Christine Antorini (S) ved pressemødet om regeringens indgreb i lærerlockouten torsdag i Spejlsalen i Statsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen griber nu ind i konflikten mellem lærerne og Kommunernes Landsforening, så skoleeleverne kan komme tilbage i skole allerede på mandag. Det står klart, efter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag præsenterede regeringens plan om at afslutte konflikten.

»Det er en uholdbar situation, vi står i. Konflikten på lærerområdet har nu varet næsten fire uger. Vores børn og unge har ikke fået undervisning i næsten fire uger, og der er ingen tegn på, at konflikten bliver løst. Vi er nu nået til det punkt, hvor regeringen må gribe ind, så vores børn og unge kan komme i skole igen,« sagde Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde i Statsministeriet.

Regeringen vil nu fremsætte et lovforslag i Folketinget, der skal erstatte lærernes aftale med KL. Med lovforslaget, som regeringen vil præsentere i sin fulde form senere torsdag, afskaffes lærernes overenskomstbestemte arbejdstidsaftale, som KL forsøgte at komme af med i forhandlingerne med lærerne.

Til gengæld vil der blive taget hensyn til lærernes skiftende arbejdstider, ligesom regeringen vil imødekomme lærernes frygt for det »grænseløse« arbejde, hvor aftener og weekender kan blive inddraget, oplyser beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Desuden får lærerne som kompensation 300 millioner kroner i samlet lønstigning uden for reguleringsordningen.

»Det er et lovforslag, hvor lærerne bliver ligestillet med andre offentligt ansatte, og hvor skolelederne bliver ligestillet med andre offentlige ledere,« sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt ved pressemødet.

Samtidig med regeringsindgrebet har regeringen valgt at udskyde de skriftlige afgangsprøver for folkeskolernes ældste klasser, så de bliver afholdt 13.-23. maj. Mundtlige prøver afholdes som planlagt.

»Det er meget vigtigt for regeringen, at de børn (i 9. og 10. klasse, red.) kan komme til deres afgangsprøver og afslutte skolen på en ordentlig måde,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Folketinget vil nu blive hasteindkaldt til en afstemning om lovforslaget, og hvis det som ventet vedtages, kan børn og lærere vende tilbage til skolerne på mandag efter bededagsferien.