Vi besøgte Jakob Ellemann-Jensens hjemby: »Det er nok helt fint for Venstre, at det blev ham. Kristian Jensen har jo karisma som en papkasse«

Landets ubestridt mest omtalte politiker lige nu er Jakob Ellemann-Jensen. Han bor i Birkerød i Nordsjælland. Berlingske gik en tur gennem gågaden i Birkerød onsdag formiddag for at vejre stemningen blandt de danskere, der deler postnummer med en måske kommende statsminister.

Hovedgaden i Birkerød en onsdag formiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Vi kunne nok egentlig være havnet i hvilken som helst dansk provinsby. Men lige nu er Birkerød lig med Ellemann-land.

Her bor en af landet p.t. mest omtalte politikere, Jakob Ellemann-Jensen. Ellemann-effekten har, her dagen efter, at han har meddelt sit kandidatur til formandsposten i Venstre, indfundet sig en mikroskopisk smule. Alle, vi møder, ved i hvert fald, hvem vi taler om.

Asger Ahn

»Det er nok helt fint for Venstre, at det blev ham. Kristian Jensen har jo karisma som en papkasse, så godt, at det ikke blev ham. Jeg synes, Karsten Lauritzen kunne blive en god næstformand. Inger Støjberg må gerne holdes væk. «


Et par ældre kvinder sidder på en bænk i gågaden. Vi spørger dem om deres holdning til Jakob Ellemann-Jensen som ny mulig formand i Venstre.

»Han er jo ikke en af de gamle. Han er nybygger, som vi kalder ham,« siger den ene og understreger, at hun skam følger med i nyhederne, selv om hun har passeret de 80. Selv om han er tilflytter til byen, så har han »nu alligevel plusser i hendes bog«.

»Han er sådan en sympatisk mand,« understreger hun og kommer samtidig med et godt råd til Ellemann. »Han skal nu blot huske at se til sin lille, når han nu får så travlt.«

Birkerød er foruden at være Jakob Ellemann-Jensens hjemby også Venstre-ledet. Borgmesteren i Rudersdal Kommune hedder Jens Ive (V), og han har været borgmester siden 2012. Mange af de borgere, vi møder på gågaden, nævner også Sophie Løhde, der er født op opvokset i byen. Sophie Løhdes mor, Karin Løhde, var i 90erne borgmester i Birkerød Kommune ad to omgange.

Slægter sin far på

For flere af dem, Berlingske møder på gaden denne onsdag, kommer det faktisk som en overraskelse, at Jakob Ellemann-Jensen bor i Birkerød. Lene Sodemann er 63 år. Hun arbejder som aktivitetsmedarbejder på et plejehjem. Hun er en af dem, der ikke var bekendt med, at hun deler postnummer med en mulig kommende formand for Venstre. Hun mener dog, at han er et godt bud på en ny formand.

Lene Sodemann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

»Af dem der er tilbage, så er han nok den rette til formandsposten. Inger Støjberg kan være en god næstformand. Hun siger, hvad hun mener – og står ved det. Jeg tror godt, Jakob Ellemann-Jensen kan trække mange stemmer her i Birkerød. Han slægter sin far på, der er meget kendt og dygtig. Det tror jeg også, han er. Han har ikke så mange lig i lasten, som Løkke har haft. I hvert fald ikke, som vi kender til,« siger Lene Sodemann.

Hun understreger, at hun ikke selv stemmer blåt, så hun kunne ikke finde på at sætte sin stemme ved Jakob Ellemann-Jensens parti.

»Jeg arbejder i sundhedssektoren og ser virkeligheden tæt på, så nej,« siger hun.

Vi slentrer videre ned ad gågaden, der egentlig officielt hedder Hovedgaden. Helt intuitivt bevæger vi os mod en stor forsamling unge knægte med dressing på de dunede overlæber. De har spisepause fra Birkerød Gymnasium og spiser kebab. Til næste folketingsvalg er det dem, der skal vælge for første gang. En af dem er 17-årige Frederik Løgager. Han ved allerede nu, at han vil stemme på Venstre, når han får muligheden. For begge hans forældre stemmer blåt, og han deler deres holdninger.

Frederik Løgager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

»Det er fedt hvis, han bliver formand. Hans holdninger er gode. Det er vel nogenlunde de samme som Lars Løkkes. Hans bacon-kommentar til veganerne var fed. Han siger sin mening og skiller sig lidt ud. Borgmesteren her i kommunen er også fra Venstre, ham kan jeg godt lide. Han kommer meget rundt i byen. Ellemann må også meget gerne engagere sig i byen,« siger Frederik Løgager.

Han er sikker på, at det vil have en effekt på Venstres stemmetal ved næste valg, at der er lidt kendisfaktor i byen.

»Mange, jeg kender, ville nok stemme på Venstre. Vi går nok ikke så meget op i politik, men fordi han er lokal, vil mange nok støtte ham og stemme på Venstre. Det vil nok også give en form for stolthed til byen, og så er det da meget fedt at sige, at han bor her,« siger Frederik Løgager.

Karisma som en papkasse

Gågaden er døsig. Den ligner gågader, som de er flest. En optiker, en bank, en farvehandler med tilbud på pensler. Butiksdøden har også gjort sit indtog her med flere tomme lokaler. På gaden er der, her lidt over kl. 11 onsdag formiddag primært ældre pensionister, barnevognsskubbende kvinder og unge gymnasieelever, der har forladt gymnasiet i en pause for at inhalere en kebab fra Birkerød Xpress Pizza Kebab, der ligger midt på gågaden. Den obligatoriske mand-på-bænk-med-øl findes naturligvis også her, han sidder på Pengetorvet.

Jakob Ellemann-Jensen bor i Birkerød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Vi er ved at nå enden af gågaden. Vi beslutter os for at vende om og går tilbage mod Pengetorvet. En ordentlig kleppert af en broholmer kigger på os. Det er niårige Rumle. Nå ja, og så hans ejer Asger Ahn. Han bor også i Birkerød. Han mener, at Jakob Ellemann-Jensen er den rette mand til posten som formand i Venstre.

»Det er nok helt fint for Venstre, at det blev ham. Kristian Jensen har jo karisma som en papkasse, så godt, at det ikke blev ham. Jeg synes, Karsten Lauritzen kunne blive en god næstformand. Inger Støjberg må gerne holdes væk. Så får vi bare flere lagkager, og det gider vi ikke,« fortæller Asger Ahn, der skynder sig at understrege, at han altså er medlem af SF.

Asger Ahn og hunden Rumle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Asger Ahn er 68 år og har boet i Birkerød siden 1993, han kender ikke Jakob Ellemann-Jensen fra bybilledet, men han er sikker på at Ellemann kan trække flere stemmer til Venstre fra Birkerød og omegn.

»Det er jo en Venstre-kommune, så det kan jeg kun forestille mig, at han vil kunne. Og så er der jo lige pludselig en ny Elle-mand her i byen. Men han skal passe på, han ikke laver samme nummer som sin far med »den er hjemme«,« siger Asger Ahn med henvisning til den berømte forside på Ekstra Bladet dagen før folketingsvalget i 1998, der havde et billede af en »træt og sejrsikker« Uffe Ellemann-Jensen og overskriften »Den er hjemme« – hvorefter Venstre tabte valget.

Selv om Asger Ahn »aldrig kunne drømme om at stemme« på Venstre, så er han sikker på, at Jakob Ellemann-Jensen vil blive en gevinst som formand for partiet, hvis han bliver valgt.

»Han er velbegavet, besidder samme lune som sin far, og så er han rap i replikken. Jeg kender ham jo ikke som leder, men han siger det, han mener, og han gør sig umage. Han siger godt nok, at han ikke vil arbejde ind over midten i en SV-regering, som Lars Løkke ville. Det er lidt ærgerligt, det tror jeg nemlig, var med til at trække stemmer til Venstre under valget,« siger Asger Ahn.